God eftermiddag på er..ja snart kväller ju..

Publicerad 2010-09-30 16:17:18 i Allmänt,

o engelsson har kraschlandat i soffhörnet..  Har varit till min underbara husläkare o förlängt mitt sjukintyg idag..härligare människa finns inte..  Hon e den mest engagerade läkare jag haft..en polsk tjej som gör sin AT-tjänst här på vår lilla läkarstation..  Ja engelsson har haft tur som hittat till henne..en bra läkarkontakt e så fruktansvärt viktig när man har en sån värkproblematik som min..man orkar defenitivt inte bli ifrågasatt av oengagerade läkare eller behöva träffa nya läkare om o om igen.. Ja allt gick bra --hon var så glad över FK beslut o det kan jag verkligen förstå--för läkarna blir ju lika ifrågasatta idag som vi långtidssjuka--
Nu ska jag alldeles strax kravla mig opp härifrån o hjälpa sambon o göra pitepalt..denna gudaföda.. Visserligen  kommer hela familjen ligga utslagen i den obligatoriska paltkoman sen..men det e det värt..

Idag så travade engelsson till skogs....

Publicerad 2010-09-29 18:48:50 i Allmänt,

med kamera o svampkorg i högsta hugg..  Men några mängder fanns det inte o fynda längre..några stolta fjällskivlingar blev det..o fem st trattkantareller..alltså seriöst..var tusan hittar all människor trattisar.. De finns inte där engelsson drar fram i alla fall..antingen så har jag tappat trattisögonen komplett eller så hukar de små rackarna sig i mossan..
Fjällskivlingarna missade  jag totalt o fota..så därför visar jag bilder på ett jättefynd som jag o sambon gjorde häromveckan..
Sånt här gör engelsson alldeles varm om hjärtat...
Idag så hittade vi som sagt inte så mycket..men frisk luft o trevligt sällskap e inte fy skam..lillsyrran o hennes lilla hund var med oss ut till skogen..  O den lilla rackare  hade ett evigt sjå att hålla ihop flocken av tre ivriga svampfyndare som drog åt varsitt håll
Stundtals så blev hon aningen sur på oss o skällde ut oss efter noter..
Minns ni låten..Jag vill bo... i en svamp....... Ja nu kära vänner så kan den drömmen bli verklighet..för idag så hittade engelsson en ledig etta. Adress - stora skogen, tredje stigen, precis intill fjärde stubben på  vänster sida....inflyttningsklar omedelbart 

Godmorgon bloggvärlden...

Publicerad 2010-09-29 07:51:30 i Allmänt,

engelsson vill tacka..från djupet av sitt hjärta för ert stöd--underbara härliga ni..kramar i massor till er..
Jag har gråtit o rasat o brännt en massa energi på denna människan..det e den typen av person som man har så fördömt svårt att komma åt.. Så nu tänker jag sluta med detta..nu tänker jag trava vidare i mitt liv..hör du det du som sitter o skriver dina mail o ringer dina samtal o tycker du har rätt att blanda dig i engelssons liv..nu går jag vidare bort från dig o ditt inskränkta ensamma liv..vidare långt bort..o du kan sitta här o smygläsa om mitt liv..läsa och gräma dig o försöka förstöra..
För vad kan du göra..inte ett skit egentligen..så hej med dig..nu finns du inte mer..
Sådärja nu återgår vi till trevligare saker..  Vet ni vad..idag kommer sotaren..så kanske engelsson kan elda i öppna spisen ikväll.. Som jag har längtat efter det.. När jag var liten så bodde vi i ett hus som min far byggt själv efter kriget..o där fanns en öppen spis..jag o syskonen satt o myste framför den under kalla vinterkvällar..vi brukade grilla äpplen instuckna i långa pinnar..det smakade vedervärdigt men det var kul.. Sen har ju engelsson bott i fler hus med eldstäder men det har varit braskaminer eller vedspisar..oxå mysigt men en öppen eldstad e något speciellt tycker jag..
Sen ska jag till lillsyrran o fika idag..ja engelsson har blivit med lillasyster på äldre dagar.. En tjej som betyder mycket..ja så mycket att hon faktiskt blivit som en syster.. Den mest genomsnälla människa jag  någonsin träffat..henne kan man lita på i alla väder..det har hon bevisat gång på gång under de sex år vi umgåtts..
Jag tänkte visa er lite bilder som jag tog under en tripp till skogen för en vecka sedan.. O de e faktiskt tagna med min gamla kamera..min trogna vän som legat på hyllan sen jag fick den nya.. Shame on me o bilderna visar att gammal e äldst ändå.. Det var jätteskönt att fota med den för jag behärskar den så mycket bättre än den nya värstingen...
Nu ska engelsson dricka sitt älskade kaffe..vänta på sotaren o sen åka till syrran..ja leva sitt alldeles utmärkta liv;))))

engelsson funderar..

Publicerad 2010-09-27 18:56:50 i Allmänt,

på att lösenordskydda delar av min blogg.. Det finns en fd  bekant som läser min blogg o sen ställer till obehag för mig..jag vill inte gå in på vem eller varför.. Därför har jag funderat i de här banorna ett tag..nu menar jag inte att låsa bloggen helt o hållet..men vissa inlägg av mer privat natur kommer jag troligtvis att låsa framöver..  Jag återkommer i detta o ger er möjlighet att berätta om  ni e intresserade av lösenordet..  Nu gäller ju inte mitt obehag mina goa bloggvänner utan en person jag inte umgås med längre..o som läser bloggen i smyg utan att kommentera eller ge sig till känna och som sen använder sig av mina funderingar o tankar för att jäklas..  Man e rätt utsatt när man har en blogg..även om man väljer bort människor ur ens liv så har de ändå tillgång till en via bloggen..något som känns jäkligt obehagligt
Nå det  e som det e..o min blogg o mina bloggvänner betyder så oerhört mycket för mig att jag inte vill stänga bloggen..även om det var min tanke idag..
Jag mår ändå väldigt mycket bättre nu..efter beskedet från försäkringskassan..inte lär jag bli rik..men jag kommer att ha en trygghet i att veta vad som komma ska.... Tröttheten jag upplevt under helgen har släppt gradvis..det var nog en reaktion på beskedet..kroppen som slappnade av..
Nu ska jag kika runt till er o sen göra kväll o du,,du vet vem du e..ge dig inte på mig,,för då jävlas du med fel person

Hej på er....engelsson har landat nu...

Publicerad 2010-09-25 20:31:33 i Allmänt,

i sin nya tillvaro... Som ju egentligen inte e avgjord på något sätt..många turer o stunder av oro lär det bli innan denna resan e över..  Men det känns som om jag mellanlandat på en någorlunda stabil plattform för en stunds återhämtning. Den akuta krisen e över o ett par etapper e avklarade.
Nu kan jag se framåt med liiite mer tillförsikt o något av min tilltro till den svenska tryggheten e återställd..  Jag hoppas oxå att jag kan ge andra hopp o framtidstro..för ni e många som mår dåligt..som förvivlar i händerna på detta nya system..  Såhär tufft o omänskligt får det inte vara..
Sen jag fick beskedet har jag ömsom gråtit ömsom skrattat..jag har bitvis haft svårt att tro att jag verkligen fått ett positivt besked..   Jag försöker oxå sätta mig i vilka regler som gäller för min del framöver men i ärlighetens namn..jag begriper inte så mycket.. Det e rörigt mina  vänner..rörigt o oklart o man hittar inga riktiga svar nånstans.. Men mer än en tredjedel av oss utförsäkrade har åter sökt sig till sjuförsäkringen o de flesta av oss kommer att få pengar..så det finns hopp mina vänner..det finns hopp..här en länk till en artikle jag hittade..
http://www.vk.se/Article.jsp?article=379977
Annars så har engelsson inte just orkat någonting... Vi har mest hållt oss hemmavid..en liten skogsrunda e allt jag klarat av..o idag var vi på bytaredagarna o fyndade lite kläder o leksaker.. Det ee tt väldans bra initiativ sådana dagar tycker engelsson.
Jag har inte ens orkat ta mig runt till er..men jag ska göra det i morgon för att se vad ni sysslar med..nu orkar jag inget mer ..ska nog göra tidig kväll..o försöka sova..e helt slut..

engelsson fick ett väldigt trevligt telefonsamtal idag...

Publicerad 2010-09-23 19:48:49 i Allmänt,

från Försäkringskassan.. Det e ju som så.. som de flesta av er vet..att engelsson blev utförsäkrad i våras..o sen var inskriven på AF under de tre månader som det e bestämt att man ska utredas.. O sen så har jag ju lämnat in nytt sjukintyg o alla andra papper ..b la en utvärdering från AF ang min arbetsförmåga.. O sen har det varit...tvärtyst......o då o då har jag ju ringt in o lite försynt förfrågat mig ang mitt ärende..men de har ju så mycket att göra så jag skulle ha tålamod..
O sen plötsligt så ringer en oerhört trevlig man o talar om att nu minsann har han fått mitt ärende på sitt bord så nu ska  det hända saker o  ting..o det gjorde det... uppenbarligen är detta en oerhört effektiv människa för det tog honom bara två dagar o fatta ett positivt beslut..idag så ringer han glatt o berättar att han skickat mina pengar o att jag har dem på kontot på måndag..
O neee jag har inte riktigt fattat det än..vi kom överens om att vi skulle ha ett möte o skicka in en ansökan om stadigvarande sjukersättning.. Han skulle hjälpa mig igenom pappersexercisen.. Äntligen, äntligen så känner man att man e hörd o sedd o lyssnad på..behöver jag säga att jag grät en bra stund efter det samtalet...
O herr Reinfeldt..dig vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om ännu..  För du har utsatt engelsson för en jäkla prövning o många sömnlösa nätter..o varför det?? för att pröva ett system du vill avveckla..  O ja jag förstår att det har sina brister..men så här hänsynlöst får du inte behandla människor..  Nu har engelsson ett stort o varmt nätverk runt sig i form av sin familj....men jag kunde lika gärna ha suttit där..ensam o övergiven o utan ett öre.. O ok..nu funkade systemet till engelssons fördel..men alla andra då..som ingen lyssnar på eller ser eller hör.. Jag måste säga herr Reinfeldt att mitt positiva besked har en bitter bismak...riktigt etterbitter..
Nu ska jag sätta mig en stund o försöka förstå vad som hänt..jag måste smälta det här..

Hummmm..kan engelsson blivit soft på gamla dar..

Publicerad 2010-09-22 09:52:50 i Allmänt,

ja nåt underligt e det som timar här i alllefall.. Yngsta dottern har liksom det oförskämt lätt med sin gamla moder tydligen.. Ja åtminstone påstår de andra barnen det.."på deras tid minsann" var det andra tongångar hhmm Då var du minsann strängare..jaha..var jag det..engelsson bleknar av förvirring o undrar vad för straffkommando hon kan ha fört tidigare.. Har jag inte alltid varit sån här??  Neeeee påstår de äldsta bestämt vi kom minsann inte undan så lätt...nehe gjorde ni inte.. Neeeee frnyser de..jaha ok..hmmmm
O de kan säkert ha rätt..för man blir minsann äldre o klokare fast man bara e en mor..man väljer sina strider med omsorg..höjer inte rösten i onödan..resonerar o förklarar med större tålamod..ja man har blivit uppgraderad som mamma..till en bättre o hållbarare version.. Synd bara att man ska behöva bli nästan 50 innan polletten trillar ner..för jag önskar så att jag vetat vad jag visste nu..förstått vilka värden som gäller...vad som e väsentligt o inte lagt energi på det jag då trodde var det viktigaste.
Det som gläder mig är att jag kan finnas till hands för mina barnbarn..o deras föräldrar..jag kan finnas som en resursbank av erfarenhet o visdom o lugn o stabilitet för dem o luta sig emot..  Jag hade aldrig det under mina barns uppväxt..min mamma dog när jag var 18 o min pappa bodde i Finland..alla mina syskon bodde långt iväg.. Så det var ensamt många ggr..
O nu har hösten nått engelssons Blekinge.. Igår så åkte engelsson o sambon till skogs för o hämta  mossa till lite höstarrangemang som vi ska ha på trappan o ute på gården..
O det var en väldigt vacker dag..svamp fanns överallt..men mycket konstiga sorter som engelsson absolut inte vågar plocka..jag e egentligen en otrolig fegis när det kommer till svamp..plockar bara  det som jag e absolut säker på..  Alla rapporter som man kan läsa om svampförgiftningar e oroväckande..ofta e det våra nyinvandrade vänner som tar fel.   De känner inte till svampen i Sverige o plockar det som påminner om hemlandets svamp..  Jag har själv varit med om ett otäckt tillbud då jag var barn..en grannfamilj som kom från ett annat land hade varit i skogen o plockat svamp. O far i huset ville stolt visa min pappa, som han ju visste plockade mycket svamp, sin fina skörd..  En hel korg med vit flugsvamp som han trodde var champinjoner..  Pappa bleknade o högg korgen o sprang efter en svampbok. Sen var det grannens tur o bli blek om nosen när pappa visade honom de dödliga korsen bredvid flugsvampen.
Ja huuua jag glömmer det aldrig..ofta återkom pappa till det..han var hemma på lunch den dagen..annars brukar han ta matlåda med sig..tänk om han inte varit där o kunnat stoppa grannen innan han tillagade svampen
Ja svamp KAN vara farligt..plocka svamp men akta er..ta bara det som ni e ABSOLUT säkra på

Skogen lockar o drar...

Publicerad 2010-09-20 18:51:45 i Allmänt,

i engelsson.. Det brådskar ekar det inom mig..brådskar att tanka upplevelser o andas skogsluft..att fylla sinne o minne med intryck o dofter o färger... För snart brakar det till kung Bore träder in på arenan o hösten e ett minne blott..den läggs till handlingarna som alla andra höstar innan den..
Jag vet inte varifrån min rastlöshet kommer men det kryper i mig av oro o olust..jag tycker tillvaron gungar i rasande fart..knalligt blå e vår regering...men mörka tankar o ideer för de in i vårt land.. Du skall arbeta i ditt anletes svett för endast då e du fri..domderar Reinfeldt i sann gammaltestamentlig anda..o med en touch av en anda som engelsson inte vill nämna här..för visst har vi hört de här tongångarna förr..ja visst har vi det...
Jag e ingen politiker..jag e kanske inte så insatt som man borde..men jag lyssnar o tänker även jag..jag som bara e  en värkbruten  sate som nu verkar mogen för ättestupan.. Ja för vad ska herr Reinfeldt göra med oss som inte kan arbeta o därigenom känna oss fria o dugliga.. Vi e kugghjulen som gnisslar i hans välsmorda maskineri..vi e utslitna o duger ingenting till på arbetsmarknaden mer.. Så vad göra herr Reinfeldt..montera bort oss ur systemet för gott o hoppas vi sakta ska självdö..eller ta steget fullt ut o inför ättestupan o slunga ner oss där--en knuff o problemet e borta..
Ja jag e bitter..ja jag e trött..ja jag e jävligt orolig.. Orolig för oss alla..för detta land som nu ska regeras av en knallblå regering som inte har mandat att göra det på egen hand..utan måste snegla åt alla möjliga håll för att klara ut det..o skräckscenariot e ju naturligtvis att de i slutändan måste sträcka ut en hand till Sverigedemokraterna för att överhuvudtaget kunna regera..o då mina vänner..då e inte engelsson med längre..

Den stig jag vandrar...går o går,,

Publicerad 2010-09-20 16:29:05 i Allmänt,

från dörrens sten där upp den rann.
Nu ringlar fjärran stigens spår,
som jag ska följa om jag kan.
Skall trampa den med ivrig fot,
Tills i ett stråk den mynnar ner,
där tusen villspår tar mig emot,
o sedan vet jag intet mer.
Denna dikten finns i Tolkiens Sagan om ringen.. o den hör jag viska inom mig varenda gång jag vandrar en mossbelupen stig i en av de otaliga trollskogar vi brukar besöka..
Så även denna stig i denna skog..
Men nånstans så ekar denna dikten inom mig nu när vi står här med facit i hand.. Nu har svenska folket gjort sitt val o alliansen sitter i ytterligare fyra år  Nu vandrar vi nog längs okända stigar vi alla o vet just nu inget mer

Gudahagens Vikingamarknad...

Publicerad 2010-09-18 23:39:55 i Allmänt,

har vi kikat in till..för andra året i rad..  O det var ju återigen en upplevelse..  Dock så blåste det rent infernaliskt o småduggade stundtals..så vi stannade bara en timme..
Ja det blåste så vimplar o flaggor flaxade o utställare o försäljare fick stundtals hålla hårt i prylarna så att inte allt for till väders..
Men nog hade de lyckats i år igen med både miljön o stämningen.. Och en lämpligare plats finns väl knappast för en vikingamarknad.. Gudahagen är..tror man..en gammal offerplats..belägen vid Holjeåns dalgång mittemellan Ryssberget o Västanåberget.. en magisk plats.. en vidunderligt vacker plats en plats så inpyrd med historia att man känner den svepa sig om en när man befinner sig där....
På höjden som överblickar marknadsplatsen står mäktiga bokar o trängs med uråldriga  resta stenar och rösen..så stämningen har ju arrangörerna gratis..sedan har de själva gjort ett toppenjobb...
Överallt så travade folk runt tidsenligt klädda i vikingamundering..o det säger jag..att vissa hade verkligen lagt ner arbete på sina kläder...jättesnyggt
De här skorna var nog engelssons absoluta favoriter..heeelt underbart...
Sen måste jag bara påtala att kvaliten på de saker som fanns till försäljning höll hög klass..många oerhört duktiga hantverkare  fanns med..o det var ett nöje bara det att få se...
Flitiga händer fann engelsson överallt..
En flintknackare hade uppvisning..skicklig kille men engelsson var stundtals lite orolig över hans ädlare delar..huuua
Hästarna bidrog mycket till stämningen..men den här underbara pälsbollen vann engelssons hjärta..se så fint han blickar över omgivningarna..en riktig vikingavovve
Dessa två underbara människor sålde tyger..vilken livsglädje..
Ni ser hur det blåser..plymerna fladdrar vilt
Romantiken blommade på genuint vikingavis..
Ja det var en upplevelse..just detta att förflyttas i tiden..det e häftigt..o ett stort bravo åt arrangörerna..de har verkligen lyckats att hålla en hög standard på allt..fanns inget bling-bling eller plastskräp nånstans..bara bra välgjorda ting..

 

 

 

 

"Vandrare stanna. se dig om, här stod forntida helgedom
Heden tid en helig ort, som minner om vad då var stort.
Den hårda sten ej tidens tand förmått förstöra"

"Människohand ej lämnat mycket orört kvar,av det som forntid uppbyggt har.
Här kämpats mången själslig strid med bön för ära, kamp och frid
Med vördnad dessa stenar spar, de vittnar om hur fordom var."

Slutar med dessa ord som går att läsa på en minnestavla uppe vid höjden..

O solen skiner igen.....

Publicerad 2010-09-17 09:23:50 i Allmänt,

o tänk vad glad man kan bli av det..  Ja nu e det fina höstvädret som råder igen..underbart . Idag ska sambon o jag dra snabeldraken några varv o plocka lite o sen helghandla..
Igår så var vi en snabbrunda på loppis..det regnade o var tråkväder härhemma men i grannbyn så sken solen nästan hela tiden o det var uppehåll..
Vi fyndade lite..hittade tre Bodaglas av en sort som vi har sen tidigare..riktigt snygga..men vad heter de o vem e formgivaren..  Jag har haft dessa på åttiotalet så jag e rätt säker på att det e Boda..köpte mycket från dem..men kommer inte ihåg namnet på glasen..
O sen två Multipot av Signe Persson Melin...svarta..vi har fyra vita sen tidigare..dessa e jättefina o duka fram dipper o såser o grönsaker i..
O en spilkum i lera..den har en härlig yta..o e helt oglaserad..
Sen några fynd från i lördags..väggtavlan av Marianne Starck o Signe Persson  Melinkannan i serien kvadrat..om det nu e en sådan..
På vägen hem så rastade vi på en liten skogsväg..o där mötte hösten oss.. Här nere så har ju inte löven börjat gulna på allvar än..men där längs vägen stod en bok som var lite före sin tid ..o vittnade om vad som komma skall..
Vacker liten väg var det som slingrade sig bort från oss..
Ja det var en liten lagoma runda igår..en sån som man orkar med..  Idag e det fredag o engelsson funderar på vad i himlens namn man skulle laga för mat idag??  Hoppas på inspiration när vi handlar idag..
Ha en fin fredag alla..kram på er

Nu e hösten över oss..huuua

Publicerad 2010-09-16 11:59:09 i Allmänt,

Det har blåst o stormat o regnat över engelsson hem i natt..det ylade o ven runt knutarna o man började undra om huset skulle stå kvar..  Vad otroligt lycklig jag e över att sambon o jag tog oss till skogs alla de där underbara vackra höstdagarna som varit... Nu vill man bara sitta inne o kura o mysa med te o tända ljus..
Jag tänker på nåt mormormu skrev i ett inlägg..att det e lycka att vakna på morgonen o höra sitt barnbarn leka med lego.. Ja det en lycka..men det verkar vara en obegriplig lycka för många.. Vi bor ju ihop tre generationer i detta hus o folk verkar inte begripa hur vi får det att funka..  Både jag o dottern får en massa kommentarer om det.. Det skulle de aldrig klara av..herregud att bo ihop med sin morsa respektive vuxna dotter..  Ja inte vet jag hur vi får det att funka...för det funkar då alldeles utmärkt... O vi trivs..vi lagar maten ihop o sköter om hus o trädgård tillsammans..det finns fler vuxna människor för barnbarnet o tonåringarna att ty sig till.. Den lille mannen kommer upptraskande hit upp till oss när andan faller på o försummar aldrig att pyjamasklädd tassa uppför trapporna o säga godnatt.
Ja jag vet inte som sagt..men nog luktar det livskvalitet..eller vad säger ni..e vi helknäppa eller e vi nåt riktigt bra på spåren.
Nu ska jag kravla mig på fötter o försöka leda upp kroppen såpass att jag får lite gjort här hemma..inte blir det några storverk o inte går det i många knop o många värktabletter lär det bli idag..men något lite ska jag väl lyckas uträtta..
Jag önskar alla som kikar in en riktigt bra dag..vilka ni nu e..över trettio besök per dag har jag..men sorgligt nog så tassar de flesta obemärkt in o ut härifrån.. Skänk mig en kommentar så blir jag glad..
Mitt köksfönster med mina älskade Uppsala-Ekeby krukor

Ooo tack alla goa för era rader..

Publicerad 2010-09-15 10:28:02 i Allmänt,

här hos mig.. Det e fantastiskt hur det kan värma..o glad blir man..rena hälsokuren...
Idag skiner solen här..smärtorna har inte släppt..men jag tog mig igenom föräldramötet.. Tyvärr var det en massa rännande i trappor o sittande o lyssna..men de hade väldigt bra stolar på denna jättefina helt nyrenoverade skola där min minsting går.. Unga entusiastiska lärare o en positiv anda rådde..detta ska nog gå bra..de har mycket personal på en relativt liten skola så där finns mycket vuxna att ty sig till i alla situationer.. Det e  en utbildning för riktiga datanördar så de har ju all tänkbar utrustning man kan tänka sig..så jag förstår dotterns trivs. Ja ett mycket positivt föräldramöte tyckte både jag o sambon.. Vi fick ett inlogg till en datatjänst där dotterns alla göranden o låtanden kommer att förevisas..närvaro..provresultat..inlämningsuppgifter..ja allt hon företar sig kan man följa där..så det går ju fort att märka om hon halkar efter i något..samtidigt fick vi alla lärares mail  o uppmuntrades att höra av oss...  Det sista känns helt fantastiskt eftersom jag verkligen efterlyst mera öppenhet o samarbete från alla skolor mina barn gått i.. Jag har alltid värnat om en dialog mellan hemmet o skolan o ofta hört av mig via telefon o mail till mina barns lärare för o kolla läget..inte uppskattat av alla men jag har tyckt att det har varit viktigt att"profilera" mig som mina barns mamma..att lärarna har en bild av mig som en som bryr sig..för det gör jag.
Så nu ska jag försöka få i mig lite kaffe o macka..jag hör att lilla barnbarnet e hemma från dagis..det klirrar av lego på bottenvåningen..så en macka o kanske en intressant diskussion om något jätteväsentligt som lego-bionicles eller bakugan står på menyn...  Ha en underbar dag alla goa..jag kikar in till er senare..kram

Jaha så här långt höll det...

Publicerad 2010-09-14 11:52:19 i Allmänt,

nu regerar smärtan igen.. I ett par veckor har jag klarat mig hyfsat nu..stel o ont javisst det har jag ju jämt men jag har kunnat röra mig rätt hyfsat ändå..men nu e det klippt..  Axlar o nacke rygg o höfter o knän..ja allt har klappat ihop totalt..herregud vad less jag blir på det här..
Ibland så önskar jag nästan.. hur knäppt det än låter...att jag inte skulle ha mina bra perioder..för fallet blir alltid så stort när det kommer..  Men så  e det naturligtvis inte..det e ju de bra perioderna jag lever för..om de så bara varar en timme eller max nån vecka..för längre än så brukar kroppen inte samarbeta..
Ja inte hjälper det o vara ledsen eller sura..jag tycker bara det kunde väntat  en dag eftersom jag ska på föräldramöte på yngsta dotterns skola i kväll..fem mil bort..  O klockan halv sju av alla tider..vilket ju innebär att vi inte lär vara hemma förrän duktigt sent ikväll..
Något som gläder mig ofantligt e alla nya o gamla bloggvänner jag har..jag e så glad för er alla..kul ni som hänger med sen innan o välkomna ni nya..
Nu ska jag lägga mig o vila en stund så jag orkar med kvällen...ha en bra dag alla..kram

Det har regnat..precis halva dagen...

Publicerad 2010-09-13 20:17:25 i Allmänt,

ja förmiddagen gick i regnets tecken o eftermiddagen var solig o fin..  Så förmiddagen ägnade engelsson o sambon åt att storhandla o fylla på i matkällare o skafferi o kyl o frys.. De hade extrapris på kyckling..så två sådana blev omvandlade till dels en god kycklingsoppa som vi avnjöt till kvällsmat   o fileer o lår ligger nerkryddade o ska grillas i morgon..så två middagar på en gång..o blir det mycket grillad kyckling över så kan det bli en kycklingsallad oxå av det hela..
På eftermiddagen så åkte vi till en skog strax utanför samhället o gick en stillsam promenad utmed en skogsväg där det var relativt torrt o gå..  Så mycket svamp hittade vi nu inte..så här nära byn e det renrakat..men det var inte huvudsaken idag..det var skönt att bara ströva runt lite..... Ja oätliga rackare fanns det som vanligt gott om..
Röd o vit flugsvamp..vackra men farliga...precis som kloka mormormu påpekade i sin kommentar..o idag så stod det att läsa i tidningen igen..en man som avlidit efter att ha ätit vit flugsvamp..Destroying angel kallas den oxå..o det e ju inte konstigt när man tänker på vad giftet ställer till med giftet heter Amatoxin och angriper de inre organen o det kan sluta med döden eller att man blir beroende av dialys för resten ev livet..så AKTA er..ge fullständigt fasen i vita skivlingar.

En lördagstur till loppis o till Mörrumsån.....

Publicerad 2010-09-11 23:42:18 i Allmänt,

Idag så packade engelsson o käre sambon in matsäck i bilen o for på loppis o skogsrunda..  Första stoppet var 34:ans loppis i Karlshamn..inga jätte fynd..men en keramiktavla av troligen Marianne Starck för Michael Andersen o son..en glaskanna som jag misstänker e i serien Kvadrat av Signe Persson Melin..nån som vet om det finns en tillbringare i den serien?? Sambon hittade en Aalto ljuslykta..o konservburkar som vi fyllde med nykokt lingonsylt nu ikväll..vi fyndade nämligen lingon på torget i Karlshamn..
Vi åkte ut från Karlshamn o  svängde av mot Långasjönäs där finns det fina promenadstigar o fiskesjöar..denna fina lilla bron finns strax innan Långasjönäs..
Vi strövade runt lite o fyndade faktiskt en del svart trumpetsvamp

Vår matsäck åt vi vid ån.. ett mossigt bord o bänkar stod där så fint vid stranden..o pastasalladen smakade underbart..vi provade en ny läsk från Herrljunga..o den var riktigt bra..
Liljekonvaljernas bär lyste orangeröda i backen..jättefina men giftiga...
Ja det har varit en härligt vilsam dag...lite svamp hittad som nu torkar i köket o fem burkar lingonsylt som står på spisen o svalnar..då kan man känna sig rätt nöjd med dagen tycker engelsson...

Hemma hos engelsson....

Publicerad 2010-09-10 15:14:34 i Allmänt,

reportage tänkte jag vi skulle roa oss med idag..  Det har regnat hela natten o större delen av dagen så någon skogstur har inte varit o tänka på..  Så istället så har sambon o engelsson ägnat dagen åt att  torka svamp o göra svampmjöl..något som verkligen kommer att bli härligt att plocka fram i vinter o minnas alla dessa turer i svampskogen...
Vi har lyckats samla ihop en försvarlig mängd torkad svamp som synes..o i frysen finns det förvälld svamp.. engelsson föredrar nog helst att torka den..dels så håller den i evinnerliga tider dels så tycker jag smaken ofta intensifieras av att den torkas..o svampmjölet e verkligen något alla borde ha i kryddskåpet..en gudagåva o ha i grytor o såser..
Sen så har ju engelsson lovat att förevisa sitt signalröda badrumselement.. Ja såhär rött o vitt o  glatt blev då badrummet..en gammal Stringhylla som sambon fyndade på en loppis fick komma upp..en väggficka knåpade engelsson ihop av IKEA-tyger vi haft liggande..
Så börjar vårt retrokök sakta ta form..åtminstone så har vi i  matdelen fått in  de möbler vi fyndat på diverse loppisar..ett gammalt bord med stolar o på väggarna satte vi upp en dubbel stringhylla..o på den en massa härliga favoritsaker   Lite tavlor o sånt fattas ännu på väggarna..o sen så e engelsson i valet o kvalet vad gäller väggarna..ska jag måla om.. ska jag försöka hitta en tidstypisk tapet eller ska jag låta det vara..

I ett hus vid skogens slut..

Publicerad 2010-09-07 18:57:29 i Allmänt,

liten tomte kikar ut..minns ni??  O .......idag så hittade engelsson HUSET..ja det måste varit detta huset som nämns i visan..
Något så underbart charmigt har jag sällan sett..vilken lycka det måste vara att äga detta lilla hus..
O sen äntligen äntligen hittade engelsson stolta fjällskivlingar..något av det godaste i svampväg som finns.. Ja eller i ärlighetens namn..engelsson hittade en misshandlad fjällskivling som någon kickat till..o käre sambon fyndade resten.. Stolt fjällskivling kan ni steka eller panera... smaken påminner lite om hasselnöt o de unga exemplaren påstås kunna användas som råkost..inget engelsson nånsin provat..men smaskar dock alltid i sig den lilla lösa ringen som finns på foten..
Denna svampen ska ni absolut kika efter..men snälla ni kom ihåg att  fjällskivlingar kan förväxlas med flugsvampar..e ni det minsta osäkra låt dem för jösse namn stå kvar.. Det finns en enkel regel för att slippa livsfarliga misstag o det e att
Flugsvamparnas hatt har LJUSA fjäll på mörk botten 
Stolt fjällskivling har MÖRKA fjäll på ljus botten
Så lär er svamparna genom att leta bilder på nätet eller bläddra i svampböcker..eller trava ut i skogen med en svampkunnig vän..chansa aldrig..aldrig..aldrig
Då e det lättare med den här gynnaren.,.vem känner väl inte igen den röda flugsvampen..

Måndag morgon o kyligt..

Publicerad 2010-09-06 09:49:21 i Allmänt,

Ja idag så har sommaren tagit ett steg tillbaka känns det som..  Riktigt kyligt o mulet väder vaknade engelsson till idag..  Till råga på allt så håller vattenverket på med underhåll i vårt kvarter så vi har inget vatten under hela dagen idag..så en varm dusch kan jag glömma..
Frågan e väl vad man gör såhär en vattenlös dag..allt blir med ens så underligt o besvärligt.. Tror jag lurar ned mig lillsyrrran ner till byn..det kan vi behöva.. Länge sedan jag strosade i butikerna ..jag har ju bara rännt i skogen ju..
Var det nån mer ön jag som såg dokumentären Euro orphans..det handlade om barn ute i Europa som får växa upp utan sina mammor som arbetar som städerskor här i vårt Sverige..  Jag blev otroligt illa berörd o förbannad.. Detta är inte ok nånstans.. O man börjar ju fundera på vart vårt land e på väg.. Klyftorna mellan svenskarna ökar lavinartat..vi har hamnat där vi var för hundra år sedan känns det som.. Då vissa har allt o gapar efter mer o andra berövas det lilla de trott sig ha rätt till. O nu ska vi nånstans acceptera att barn berövas sina mödrar för att det plötsligt behövs en massa städerskor i privata hem..amen halååå
Nee nu travar jag iväg...ha en bra dag alla..

Vilken otroligt underbar höst vi har i Blekinge..

Publicerad 2010-09-04 21:05:48 i Allmänt,

Det har varit en otroligt härlig vecka konstaterar engelsson belåtet o summerar dagarna som gått..  Solen har strålat glatt, generöst o varmt i stort sett vareviga dag..  O engelsson o käre sambon har inte förmått att hålla sig hemma.. Det finns en miljon måsten här hemma som snällt får vänta på att det blir regn o ruskväder..vi tänker inte missa en endaste dag av denna underbara höst..nej minsann
Vi har farit runt på våra älskade välkända skogsvägar med svampkorgarna o kaffekorgen skumpande i bagaget o fyndat svamp o bär o fikat o bara njutit av livet.. Tänk vad gott en kopp kaffe smakar när man sitter på en sten i en skogsbacke.  Jag har sagt det förut..o jag säger det igen..Blekinge e rent otroligt fantastiskt fint.. O dessa skogar dessa underbara trollskogar som vi har precis runt knuten vart vi än vänder oss..  O i en hel vecka har vi nu travat runt på mossiga slingrande stigar där Karl-Johan-svamparna stolt o stadigt stod på parad o kantarellerna fnissande gömde sig i mossan..
O herrejisses vad svamp det finns i år..det e nog det bästa svampår engelsson sett på länge..de finns överallt..bara o plocka.  Hittills i år har vi hittat Kallar o strävsoppar o kantareller o trumpetsvampar o riskor o kremlor för o inte tala om den citrongula slemskivlingen..den finns i otroliga mängder. Vi har förvällt o fryst in o torkat o ätit o ätit o ätit  massor av svamp. Nu ska vi bara hitta trattkantareller oxå..de finns men de e så erbarmligt små att de inte lönar sig att rafsa till sig dem..bättre o vänta in dem
Fläskfile o karl-johansvamp i gräddsås..det var gudomligt gott
Smörstekta kantareller..
Avslutar med denna suddiga bild på en kremla som jag tycker blev jättebra trots suddigheten..nästan som en sagobild..

Solen skiner idag igen...

Publicerad 2010-09-01 09:40:52 i Allmänt,

men nästa vecka kommer höstrusket om man ska tro dysterkvistarna..men se det gör inte engelsson..inte ett dugg tror hon på det.. Nee hösten kan fortsätta såhär mild o vacker..minst en månad till..  Idag lär det tuffa på i sakta mak här hemma..vilodag e utfärdad o nu gäller det o hålla sig i skinnet o lyssna på kroppens varningssystem
En balja kaffe har jag hunnit få i mig o en macka..nu tror jag att jag styr kosan mot balkongen o siter där o tar en påtår..  sen kanske jag ska fota av mina senaste loppisfynd o stoppa in här på bloggen.,,,
Denna illröda illbatting till svamp e jag nyfiken på..nån som vet..
O vad e detta..liknar en kantarell men vit