Sista dagen i oktober

Publicerad 2011-10-31 21:48:54 i Allmänt,

har snurrat runt med engelsson..  Vi har varit ute på fotorunda sambon o jag..  Vädret var nu inte det mest optimala för den typen av aktivitet.. Lite grådaskig höstdag har det varit.. Jag saknar de där soliga höstdagarna med höga skyar o en krispighet i luften som man kan andas in i djupa tag..  Nå..de kommer kanske än..engelsson hoppas det..det e underbart att vistas i skogen eller vid havet under sådana dagar..
.
.
Vi började fotorundan här i byn.. Mitt i byn ligger ett gammalt kraftverk..med en damm  o ett vattenfall..
.
Här ser ni den spegelblanka dammen..o långt därborta syns dammluckorna o transformatorhuset..
O här syns vattenfallet..på vintrarna fryser fallet till o skapar  fantastiska isformationer..
.
Huua..högt..långt därnere skymtar en cykel som blivit ikastad..
.
.
.
Sen åkte vi ut ur byn o längs små smala vägar ut i skogsbygderna..- Vi åkte till vårt trattisställe o blev väldigt glada över att upptäcka att det fanns trattisar kvar...
vi plockade ca två liter..o det får man vara nöjd med..den sista oktober..
Sen fikade vi..satt o andades in lugnet o lyssnade på korpens rop..  O tankade massor..massor av energi ..
En något miserabel samling svampar..
Efter någon timme började det säga ifrån i leder o muskelfästen...även om engelsson tagit det väldigt lugnt så ville kroppen inte mer..utan vi fick packa ihop oss o fara hem..
.
Väl hemma så knådade vi ihop en pajdeg o gjorde i ordning tre olika fyllningar.. Det gemensamma var kycklingköttet..annars var det efter olika tycken o smak .. Vissa äter inte svamp..andra inte fårost eller broccoli..ja lite så..men tre underbara pajer blev det av det..  Som serverades med en grönsallad..  Tyvärr glömde jag o fota dem..men jag visar er en bild på fruktpajerna från igår istället..
Ja så här såg de ut ogräddade,,har tyvärr ingen bild på dem som klara...men de var goda..helt underbart goda..
.
.
Nu vill inte engelssons fummelfingrar mer..så jag får sätta stopp här..kram på er.sov gott o må ni ha en bra
dag i morgon
.
En liten extra hälsning till älskade svärmor som ligger på sjukhus..  Bli snart frisk så du får komma hem..vi älskar dig

Mysigaste söndagen....

Publicerad 2011-10-30 21:07:08 i Allmänt,

på bra länge har vi haft..  En riktig mysdag..men ändå en väldigt kreativ sådan..   Äldsta dottern har suttit med sina böcker o pluggat..  Tonåringarna har pysslat med sitt.. Zac har gjort en störtdykning i Halloweenlådorna o dekorerat hela undervåningen på det mest förfärande vis.. Spindlar med tillhörande nät överallt..pumpor annat Halloweenpynt lite varstans..ja han e nöjd som attan....Käre sambon o svärsonen har nästintill färdat en stor del av vinden..nu e det snart dax för målning o golvläggning o sen kan Isabelle börja bära upp sina grejer.. o engelsson då..vad har jag gjort..jaaa Jag har lagat en massa mat..jag hittade färsk kyckling till ett jättebra pris..så jag köpte ett helt gäng o stoppade in i ugnen.. Det blev vår söndagsmiddag ihop med stekt potatis o smarrig sås.. Det som blev över ligger nu rensat i en burk o ska bli en kycklingpaj i morgon.. Till efterrätt så knåpade engelsson o tonåringarna ihop två bärpajer med lock..kanongoda var de..
.
.
Ja vi har haft det bra..på alla sätt o vis..lite släktforskning har engelsson hunnit med.. O jag måste bara berätta en rolig sak.. Jag tuffade runt på diverse forum o sökte efter mina släktingar då jag stötte på ett namn o telefonnummer till en kille i Stockholm som sökte info om samma personer som jag..  Så jag tänkte ..varför inte o slog honom en signal.. O det var en fantastiskt trevlig människa som till engelssons enorma förvåning erbjöd sig att posta alla fakta han rotat fram till mig..Vilken kille det förde mig framåt ja eller bakåt rent tekniskt  flera generationer..o gav mig en massa nya uppslag.. Så glad jag blev..
.
.
Nu har kvällen kommit ikapp engelsson.. Köket e städat o jag bara sitter o myser o smälter alla intryck.. I morgon e en ny dag..o då ska engelsson  ut o fota lite..det kliar i avtryckarfingret..

Hehej...

Publicerad 2011-10-29 14:25:22 i Allmänt,

engelsson har haft en jättehärlig dag såhär långt..  Vi for tidigt i morse mot Sölvesborg för att börja vår loppisrunda på Lions..Där har vi fyndat mycket genom åren så förhoppningarna var stora..  Vi åkte via Pukavik o Norje o gjorde några stopp längs vägen... Morgondimmorna låg som ogenomträngliga sjok när vi åkte hemifrån men efterhand som vi närmade oss havet så lättade de..
.

.
Vid en liten rastplats där vi stannade så tog engelsson några bilder..
.
Över havet vid Norje Boke hade det mesta av dimman lättat..vi strosade runt en stund på stranden o fotade..
.
Väl i Sölvesborg så Inhandlade vi en ny säng åt Isabelle o fyndade lite på loppisen.. Det blev en trave ramar som engelsson har lite pysselplaner för.. En o annan bok slank ner oxå i kassen..  På nästa ställe blev det mer böcker o ÄNTLIGEN hittade vi kökssoffan vi letat efter..nu ska den målas vit o sen ska dynan kläs med nåt fint tyg o ett gäng kuddar sys..så har en dröm gått i uppfyllelse..
.
Väl hemma så väntar nu en stillsam eftermiddag med lite småplock o matlagning.. O en paj med lock ska bakas..en sån har Isabelle önskat sig..o en sån ske engelsson knåpa ihop till henne.
.
.
Ha en fin lördag mina vänner..

engelsson har höstlov....

Publicerad 2011-10-28 21:00:27 i Allmänt,

äntligen..  Inga tidiga morgnar nu en vecka framöver nu..det ska bli oerhört skönt....  Tonåringarna håller med ja iallafall Michelle..Issa tycker det e lite tråkigt..hon trivs förträffligt på sin skola o vill helst inte alls ha nåt höstlov alls..
.
Fredag kväll e det..o vi sitter o myser..Issa e på halloweenfest på sin skola men resten av huset e hemma.. Vi småkikar lite på Idol..ja lite halvhjärtat sådär..  Igår var vi på utflykt sambon o jag tillsammans med tre goa vänner.. Vi åkte till Szabos Hemchark som ligger i grannbyn..ett slakteri med försäljning på gammalt maner över disk av färskt kött o rökt korv o andra köttprodukter..  Det e hur roligt som helst att stå där med sin nummerbricka o testa olika korvskivor som de har i små korgar.. Där finns bondkorv o vitlökskorv o dynamitkorv o sötpaprikakorv..  engelsson o sambon handlade två stora kassar fulla med godsaker..
.
När vi handlat färdigt så åkte vi vägen genom Sibbarpsdalen o följde Holjeån bort mot Östafors gamla kraftverk..
O där..ja där var det så här vackert...
.
.
.
.
.
.
.
.
Ett fantastiskt ställe..
I morgon stundar lördagen..o det lär nog bli en loppislördag..det var länge sedan vi gjorde en riktig loppisrunda....
Jag önskar er alla en bra helg..om vi inte möts i bloggvärlden eller på facebook innan dess..kram på er

Hejhej....

Publicerad 2011-10-21 16:43:40 i Allmänt,

engelsson hamnade visst i en bloggtorka..  Helt plötsligt hade jag intet alls o blogga om kändes det som..  Det har inte hänt några tråkigheter o jag mår bra..bara helt tom på bokstäver..fanns inga o skriva ner..
.
.
Kan det vara hösten..ja troligtvis..engelsson boar gärna in sig lite när kylan knäpper  fart..  Varma sprakande brasor o tända ljus, yllesockar o varma fleecefiltar ..det e ting som betyder mycket för mysfaktorn nu på hösten.. Gärna nån ny tesort eller nåt gott smaksatt kaffe.. O en trave med nya olästa böcker..ja sen kan det faktiskt få braka loss med regn o rusk utan att det bekommer engelsson nåt nämnvärt..
.
Men ännu e det finväder..hösten sprakar på där utanför fönstret.. Björkarna har nu helt ändrat färg..det fladdrar till av djupaste gult när vinden rör runt i grenverket..  Solen har lyst o gassat över oss idag..blandat med en o annan snabb regnskur..men mest soligt o fint har vi haft..
I trädgården blommar det faktiskt fortfarande,,den här lilla skönheten fångade jag på bild idag..
.
.
Sambon o jag for på loppis för första gången på flera veckor..
Vi åkte till en grannby där de har ett par riktigt bra loppisar.. engelsson e på jakt efter en liten kökssoffa till matplatsen..  Jag har en inre bild av hur jag vill ha vårt matrum.. Jag vill ha vita möbler o ljusa tapeter..o sen glada färger som lyser upp..
.
Det var fint väder när vi for men himlen mörknade efter hand o när vi pausade halvvägs vid en sjö så hade det blivit riktigt dramatiska molnformationer
En vacker sjö..  Ivösjön heter den och e faktiskt Skånes största sjö..området runt sjön e det mest fossilrika i världen o här har hittat dinosaurieskelett..
En ensam svan..finns det något ensammare än en singelsvan..
Vi körde vidare o när vi var framme vid loppisbyn så hade himlen ljusnat igen.. Vi tittade in på två loppisar o gjorde några små fynd..
,
Det var skönt att komma hem o fixa mat o sitta med hela familjen o äta.. Vi hade grillad fläskkarre o potatiskroketter med tsatziki o en sallad..   Efter maten gick jag o Isabelle vår kvällsrunda..  Isabelle har en fantastisk förmåga o få fart på sin mamma..hon borde ta jobb som personlig tränare..hon har defenitivt fallenhet för att få rotation på soffpotatisar..
Men nu har engelsson sjunkit ihop i soffhörnet..o det kan jag väl behöva..dagen har varit lång..väldigt lång..

Regnigt o grått..

Publicerad 2011-10-18 10:29:35 i Allmänt,

e det i Blekinge..  God förmiddag på er..  engelsson sitter o tar igen sig i soffhörnet..  Ute regnar det som sagt o det ser riktigt gråtungt ut på himlavalvet..så detta lär nog hålla i sig hela dagen misstänker jag..   Här hemma har vi haft en bra helg..  Underbart höstväder..med strålande sol o värme både lördag o söndag..kan man önska sig mer....  I lördags så tog sig engelsson o Zac ut på äventyr o tonåringarna hakade på..det tillhör inte vanligheterna det så det var extra mysigt.. Vi besteg Himlaberget..nåja..en glatt pladdrande Zac anför sin något utmattade skara mot toppen..han med raska steg..vi tre häftigt flåsande..  Men upp kom vi o utsikt fick vi se..o den var lika hisnande som engelsson mindes den från barnaåren..fast det gamla tornet var nog högre..eller om engelsson var kortare i rocken på den tiden.. Zac tyckte det var jättehäftigt med tornet o tog den genast i besittning..han har nog planer för fler besök där uppe..men då tror jag nog att han får flirta med sin far..den där backen upp var inte rolig..
Trädgårdsarbetet börjar gå mot sitt slut nu..en helg till så e vi klara..  Mina underbara tonåringar tog o rensade hemskehäcken mot vägen som gett engelsson ångest hela hösten.. Jag klarar helt simpelt inte av o ligga o krypa under den själv..så den har varit en riktig nagel i ögat på mig länge nu.. Men nu e den rensad o fin..underbart..  Nästa helg får vi hjälp av goda vänner o greja lite med räfsning o sånt..tänk vad snällt..sådana vänner finns det inte många av..
.
.
.
Ne..om man skulle kicka fart på dagen..o få lite gjort kanske..ingen dum ide,,  Ska laga kålpudding idag..den behöver förberedas o så måste jag handla lite ..  Jag önskar er en bra dag..kram

Ett besök i gången tid..

Publicerad 2011-10-15 11:25:49 i Allmänt,

gjorde engelsson igår eftermiddag..  Jag o sambon passade på att krångla till tillvaron på det mest förtjusande sätt igår när vi skulle till våra goda vänner.. Istället för att ta raka tråkiga stora vägen så letade vi oss hem till vännerna på krokelikringvägar genom djupa skogar o hamnade plötsligt på ett underligt ställe..  Där längs den av kvällsolen belysta grusvägen låg en liten gård..
.
På avstånd så fick man nästan lite katthultsvibbar.. Det såg väldigt idylliskt ut o man förväntade sig o se Alfred komma traskande med Emil skuttande vid sin sida...
När engelsson gick närmare så stod det dock snabbt klart att här hade allt avstannat.. Inte bara verkade tiden stått stilla under många år..nu var det över.. Här fanns ingen Alfred ingen Emil..här fanns ingen mer..
.
.
.
Grinden hängde lite uppgivet..som om den bara önskade att någon skulle haka den på plats.. engelsson upplevde en vemodig stund utanför staketet..  Ja för jag höll mig på vägen..kände inte att jag kunde gå in på gårdsplanen.. Det var som om huset gått till vila o inte borde störas..  O säkert e den välförtjänt vilan..  Ett älskat hem ser det att vara..ett hem en gång befolkat av människor..av man o hustru som startat sin familj som gått i sina sysslor åldrats o stillnat under sina år...barn som tultat över gårdplanen.. klättrat i fruktträden växt upp o lämnat hemmet.... Glädje sorg gråt o skratt har huset lyssnat till genom åren..o nu e det tyst här..alldeles alldeles tyst..
.
.
engelsson lämnade huset där i kvällsolen..men glömmer det gör jag nog aldrig..

Hehej...

Publicerad 2011-10-14 14:14:15 i Allmänt,

en småtrött engelsson vinkar lite från soffhörnet..  Det har varit ett par sega trötta dagar.. Dottern e på fötter o tebax i skolan..tack o lov.. O engelsson har varit o tagit blodtrycket o det kan jag ju konstatera att där felar då ingenting..den låg perfekt..120 genom 80..  Så meducinen har fått ordning på den delen av engelsson i allafall..  Så varför jag e så tröt o seg vete fåglarna..

.
Dagen stavas fredag o helgen stundar..o det måste engelsson erkänna att det ser jag verkligen fram emot.. Ikväll e sambon o jag bjudna på middag hos goda vänner..  Skönt o komma till dukat bord o bara sitta o prata o umgås över lite god mat.. I morgon ska lille barnbarnet o hans mummi ut på äventyr..  Vart vi ska e väl inte så jättebestämt..men nåt hittar vi säkert på..  Herrarna ska jobba på vinden o äldsta dottern måste ha studiero..så jag tänkte få den lille pratkvarnen ur huset..  Han o jag kan  lösa världsproblemen utom hörhåll från hans pluggande mor..  Blir säkert en riktig gofika på byn..o sen ska vi kanske  bestiga ett berg..det finns en hög hög kulle mitt i byn som heter Himmelsberget..o uppe på toppen har de byggt ett utsiktstorn för några år sedan.. Det kan säkert roa en liten man.. När engelsson var liten så var det berget målet för många söndagspromenader..det var mäktigt att stå där som liten tulta med pappas hand i ett fast grepp o hisna över utsikten..
Nu ska jag snart få liv i sambon som sover middag i allsköns ro i sovrummet..  Får han sova för länge så sover han kanske inte inatt..o så illa vill ju inte engelsson att det ska gå..bäst o ruska liv  i honom..
.
.
.
Bilder från i onsdags då jag o sambon åkte en liten runda i det fina vädret..
.
Nehe väcka sambo var det ja..  Ha en fin fredag..kram på er
.

Så har en ny dag..

Publicerad 2011-10-12 09:04:06 i Allmänt,

ruskat tag i engelsson..  Den började inte så bra med en kraschlandad tonåring..hon e helt nere för räkning idag.. Ungen har migrän igen..denna fördömda sjukdom prövar verkligen tillvaron för henne..  Den kommer när man minst anar o önskar det..slår till skoningslöst o kan ibland behålla  greppet i dagar..  Hon har tagit medicin o ligger o sover just nu..  O engelsson håller tummarna att det ska gå över under dagen så hon kan gå till skolan i morgon..
.
Själv mår jag väl inte så väldigt bra jag heller..måste ner o kolla blodtrycket eftersom jag e yr o känner av tryck i huvudet..  Konstigt att det inte går o få ordning på det..börjar bli irriterande..
.
.
Skogen kanske ska slippa besök av engelsson idag.. Känner mig inte alls i form för det.. Sambon däremot står startklar..han längtar ut i skogen..naturmänniska som han e..Synd om honom som har en så skröplig tant..
.
.
Idag ska jag koka klart kalopsen..det blev inte kalops till middag igår eftersom någon nämnde palt o plötsligt ville alla ha palt..så sambon fixade det..o kalopsen blir ju bara godare av att gona till sig över natten..   För er som gillar palt men tycker det e ett himla bestyr att joxa ihop den så har Kungsörnen snällt nog tagit fram en alldeles utmärkt mix.. Pitepalt heter den kort o gott..o resultatet blir riktigt bra..Ja duger den till två norrlänningar här hemma så..
.
För nån dag sedan så gjorde jag en rätt som blev väldigt uppskattad här hemma..  I en närbelägen stad har vi en utmärkt affär där man kan köpa färdigblandade kryddblandningar för rätt humana priser.. O de har en kryddblandning som heter Nasi Goreng..o den använde jag till fläskytterfile .. Gjorde en marinad på den kryddan o lät köttet ligga i.. Brynte sen filebitarna runt om o lade i en ungsform på en bädd av lök o vitlök..   
Sköljde ur pannan med lite grädde som jag sen hällde över alltihop..så inte kryddorna från pannan gick till spillo.. I med skivad röd paprika trattisar mer lök o vitlök i rätt stora bitar..känner jag mig rätt så åkte nog även persilja o purjo in..några tag med peppar o saltkvarn..o sen mer grädde ..  På med locket till ugnsformen o sen fick det puttra i ugnen.. Det var vansinnigt gott tyckte hela familljen..
.
.
Nee blir ingen skogstur idag..vilket e trist för det e där engelsson allra helst tillbringar höstdagarna....Ja för i trädgården e det då rakt inget kul o vistas nu.. Lika mycket som jag älskar trädgårdsarbete på våren avskyr jag det på hösten..våren betyder en ny början..hösten ett avslut..  På våren välkomnar man grönskan o alla växter som kikar fram..på hösten säger man farväl o lägger dem till vintervila..o det  sorgligt.. O hur kul e det o plocka undan alla saker o vinterrusta trädgården..det enda roliga i det e väl o ta fram fågelmatarna..
Nu ska jag gå o kolla till min unge..tassa in försiktigt bara.. hon tål inga höga ljud nu..  Ha en bra dag alla..var rädda om er..kram

Gomorron..solen kikar fram o

Publicerad 2011-10-11 09:21:49 i Allmänt,

engelsson försöker leda upp tillvaron..Ont så ini grönsvedda har jag idag..bläääää Det kommer o bli en mycket stillsam dag känner jag.. Alla leder värker infernaliskt o känns varma o inflammerade... Denna kylan e inte rolig..usch.. Det tråkiga med värken idag e ju att det ser ut att bli riktigt fint väder trots att de faktiskt hotat med regn..solen e nu helt uppe o skiner segervisst.. Det lyser så där höstorange om hela trädgården där ute.. Lönnen utanför vardagsrumsfönstret är en glädjekaskad av  gult o rött o orange.. O   här sitter engelsson mutter morr..  Ibland blir man så genomless på värken..
.
Vet ni vad engelsson gjorde för stolleprov igår..jo kokade en soppa på jordärtssskocka o potatis o vitlök o chalottenlök o purjo..  Herrejisses.. Nu ska jag mixa den o reda med lite grädde så får den bli lunch.. Ja engelsson o äldsta dottern får väl luncha på den för sambon skulle aldrig i livet äta något så konstigt.. Han e en mycket konservativ man vad gäller maten.. O han har det inte lätt alla gånger för engelsson e nog det minst konservativa som nånsin hållt i en stekpanna..  Jag lagar mat utifrån stundens ingivelse o av det som råkar fånga ögat i köket..kan bli vad som helst men oftast blir det bra..  Vilket även sambon erkänner..dock vet han inte alltid exakt vad han stoppar i sig..vilket engelsson kan tycka e lika så bra.... Idag kommer han dock o vara väldigt nöjd med sin sambo..för det blir kalops..om jag nu inte kastar en blick på kryddorna o svävar iväg i något kulinariskt experiment förstås..han kan aldrig gå riktigt säker...
.
.
engelsson sitter o känner sig lite upprorisk..funderar på hur mycket jag skulle få sota för det i morgon om jag struntade i värken idag o gav mig ut.. Hmm det tål o tänka på..  För så e verkligheten..man måste hela tiden väga för o emot..kalkylera o räkna o planera o hushålla med de kraftresurser man har..  Stormar man bara på så blir notan skyhög.. Fast ibland kan det vara värt det..en stulen stund av äventyr o intryck..
.
Uff..nu e det några som travar i svampskogen i ett program på fyran.. Det var INTE bra..för nu spritter det i hela engelsson.. Jag vill ut i skogen..
Vi får se vad det blir av detta..kan nog bli skogen--- Ha en fin dag alla..

Huuua så mörkt..

Publicerad 2011-10-10 06:48:21 i Allmänt,

det e ute..  Ser knappt björken..alldeles svart utanför rutan ..  Skatorna tiger ännu..det enda som hörs e lite billjud o järnvägsvagnsgnissel från fabriken där det lastas bildelar för en ny transport.. engelsson sörplar kaffe o kisar mot tillvaron..nästan två timmar har jag varit uppe utan o lyckas vakna nämnvärt..klockan fem ringer klockan här..yngsta dottern måste åka redan klockan sex för o hinna till sin skola..  Helt vansinniga pendlingstider för en sjuttonåring ..men hon har själv valt denna utbildning som ju tyvärr inte finns här i byn.. Vi får hoppas hon ska orka igenom denna mörka trista årstiden som kommer nu..inte roligt att stiga upp i mörker o återvända hem i mörker... O långa långa dagar blir det för henne..  Jaaa gäsp på er..lite frukost hade kanske suttit fint nu..om en timme ska nästa unge upp..hon har det mer humant när det gäller tider då hennes skola börjar först nio varje dag..
.
.
Ja frukost..engelsson säger hej för nu..vi hörs säkert under dagen.. Må ni ha en fantastisk dag..
.

engelsson sitter o myser..

Publicerad 2011-10-09 20:28:10 i Allmänt,

invirad i minnena o intrycken av en jättehärlig dag.. Vi har haft en riktigt hjärtevärmande dag..engelsson e glad o bubblig av belåtenhet.. Jag har den bästa av familjer..lever i den bästa av världar...vår lilla värld.. Omgiven av människor som älskar mig o som jag älskar.. Jag känner hur mycket de här människorna förtjänar bara det bästa..o det ska de omgivas med så länge engelsson e på benen.. Det tar tid o landa i saker o ting..ibland förfärande länge..man slösar tid på saker o människor som inte förtjänar det..
.
.
Hela dagen har liksom myst fram..den ena trevligheten efter den andra..en lång härlig frukost med sambon..en lång fikastund med en vän vid engelssons köksbord..o hela familjen samlad till middag..kyckling med svampsås o potatismos....  Små enkla glädjeämnen som ju e livet när det e som bäst..
.
Nu väntar snart sängen o en bra bok..o i morgon börjar en ny vecka..o tyvärr oxå älgjakten---så man får fundera två ggr över vilken skog man vågar trava in i..om någon..kanske lugnast o vänta tills skotten ekat bort i skogarna..
.
Jag säger godnatt..o önskar er en bra början på veckan..må gott..var rädda om er o de ni älskar

Dagen tuffar på..

Publicerad 2011-10-09 10:51:22 i Allmänt,

o engelsson o sambon har kommit igång rejält..bägge tonåringarna e oxå vakna o uppstigna..kors i hela taket..en sändag..de drar sig gärna halva dagarna annars..   Daggen e borta nu från gräsmattorna o solen värmer riktigt gott..kanske man skulle ge sig ut i trädgården en runda..  Finns lite o plocka med o framför allt plocka in inför vintern.. Fast det hinner jag i veckan som kommer..tror jag ska ägna denna dagen åt innepyssel..o mer släktforskning..ja engelsson e helsåld på det.. Hur spännande som helst detta ju.. Man får en hel del frågetecken uträtade o inser hur missvisande den sk muntliga traditionen i en släkt kan vara...inte mycket visar sig att stämma när man börjar forska o leta..  Det e ju så att det finns en massa berättelser om förfäderna i varje släkt..de kom där o där ifrån o hette det o det..o arbetade med det o det.. Men fakta talar sitt tydliga språk..så var det inte nej.. Det var ännu mer intressant än man trott.. O nu färdas engelsson runt i deras fotspår o det e jättehäftigt.. Man får en tillhörighet som känns trygg...härifrån kommer de..här arbetade de..här födde de sina barn o här fick de sin sista vila.. O nästa gång vi e norrut så ska de här platserna få besök..det e då säkert det..  Jag tänker vandra runt där o kika på de gamla släktgårdarna o leta runt på kyrkogårdarna..
.
.
Nehe..om man skulle komma igång då..har egentligen mest lust o slänga mig i soffan o göra just ingenting..vi får se var engelsson hamnar.. ..
.
.
Kram på er...

engelsson e allt..

Publicerad 2011-10-09 07:43:21 i Allmänt,

morgontidig idag..  Hela huset sover..bara engelsson o datorn e vakna..  Ute rodnar det vid horisonten..röken från grannnhuset stiger rakt upp...den gamla tanten som bor därborta e säkert uppe hon oxå o sitter med sin kaffekopp.. Så långt har inte engelsson kommit ännu i tillvaron att jag kokat kaffet.. Det e alldeles vindstilla just nu..björkens blad hänger rofyllt..det ser kallt ut därute..lite frost kan man skymta på gräsmattorna.. Vilken tur att jag tog in de sista pelargonerna häromdagen..de lyser upp i fönstrerna här i kök matrum o trapphall just nu. De övervintrade ju så bra i källaren förra vintern så jag tänkte bära ner dem dit i år igen..
.
Bilderna tagna en regnig dag..ger inte riktigt rättvisa åt denna fina soliga morgonen känner jag
.
Igår hade vi en riktig myslördag här i huset..sambon o jag hade ju planerat o fara ut på äventyr men bestämde oss sen för att söka spänning på hemmaplan.. Han med o köra iväg en massa skräp från tomten o bygga på vinden..engelsson med o baka o laga mat o gå promenad med Isabelle o bara vara.. O det gick så bra det..
.
Idag får vi besök av en god vän som kommer på fika..ska bli roligt att se henne...det var ett tag sen nu..o hon har haft det lite tufft på sistone så en pratstund e nog precis vad hon behöver.. .
.
Nu kom solen..den lyser upp björken o får de höstgula bladen att lysa intensivt..uppe i toppen sitter två morgonpigga skator o planerar hyss..eller om de bara skvallrar lite.. Ett stillsamt kraxel hörs det i allafall däruppifrån.. engelsson funderar på detta med kaffe..det börjar nog bli dax nu..  Jag hör att sambon vaknat oxå..så känner jag honom rätt så styr han direkt mot kaffebryggaren när han kommit in i köket..  Japp det gjorde han..så nu får vi snart den första koppen kaffe..den ska vi sitta o njuta av o småprata in dagen..
.
Hoppas ni får en mysig söndag..stllsam o rofylld o fylld av bra människor som gör er gott..kram
Detta var vad engelsson bakade igår..ett finskt bröd på potatis kornmjöl o ägg..

Så kom kvällen..

Publicerad 2011-10-07 22:22:38 i Allmänt,

smygande in över engelssons domäner..en lång dag har det varit..mycket har vi fått gjort o mycket har timat..  Vi har städat o fixat o gjort fint..  Köket e nu äntligen i det skick engelsson föredrar o ha det..allt överflödigt e borta..  Jag klarar inte röra eller för många intryck i min tillvaro..  Var sak på sin givna plats så man hittar dem när de behövs e en nödvändighet för att jag inte ska bli stressad..  Det var en fröjd att laga mat till sambon och mig nu ikväll eftersom jag lätt hittade allt jag behövde ..Ja vi åt själva eftersom ungfolket o tonåringarna ville ha pizza.. O det funkar dåligt med den dieten som sambon o jag försöker hålla oss till..vi har kapat kolhydratintaget till nästan noll..  O det funkar jättebra..kilona försvinner..  Så vi åt fläskfile o champinjoner o sallad..ja champinjonerna fick engelsson ha för sig själv då sambon INTE äter svamp..inte på några villkor..
.
.
Vädret har verkligen visat en imponerande uppfinningsrikedom idag..Vi har haft ett ständigt växlande väder med hastiga regnskurar kraftig blåst o strålande solsken..o det har växlat från en sekund till en anna..mysko verkligen.... Nu ikväll när jag o Isabelle gick vår kvällspromenad så var det rätt ok..Det var kyligt men vi slapp regnet i allafall.. Det börjar gå lättare o lättare att gå..  Det e väl inte så konstigt med tanke på att jag tappar vikt hela tiden..det går inte jättefort men det går åt rätt håll..med andra ord neråt..  O inte kan jag promenera några jättesträckor..men jag tänker som så.. Bättre de få kilometrarna varje  dag än inget alls..  För jag vet ju hur lätt man kan bli sittande.. O det vill jag inte..jag vill ha kontroll över ätandet o jag vill försöka röra mig så länge jag bara kan..  Det känns som en investering för en bättre ålderdom..
.
.
Mellan regnskurarna så passade engelsson på att tassa runt lite i trädgården..  En solros sådd av fåglarna kikade upp i somras..åtminstone tror jag det måste vara fåglarna..om ingen annan varit framme med en fröpåse..men den växer precis där vi hade fågelmataren i vintras..
Den har börjat sloka lite med huvudet nu..men den e fortfarande vacker...
Någon stor äppelskörd fick vi inte i år..träden behöver beskäras rejält..något vi ska ta hjälp till
Sen så har vi ju hunnit in i oktober upptäckte engelsson..jag e allt lite dagavill..inte riktigt koll på dagarna..men det betyder ju Halloween om jag inte har helt fel för mig..o då kommer ju engelssons o lille barnbarnets odlarmöda väl till pass..så här stiliga pumpor blev det nämligen ftån de små frön vi petade ner tidigt i våras--
.
O nu...säger engelsson gonatt

Efter regn o rusk kommer solsken..

Publicerad 2011-10-07 13:15:42 i Allmänt,

ja här i Blekinge har det varit en underbart solig och fin förmiddag.. Tyvärr har inte engelsson hunnit sticka ut näsan utomhus ännu o nu har det mulnat lite..  Vi har passat på o göra en ordentlig storstädning idag nu när vi har tonåringarna hemma..de har ju en ledig dag idag..  Hela köket e igenomgånget o allt som inte används har skoningslöst rensats ut..  Det e nästan en nödvändighet att göra så med jämna mellanrum eftersom vi inte har så enormt stora ytor att röra oss på i kök o matrum....
.
.
Igårkväll så överraskade jag äldsta dottern med hennes älsklingsrätt..bourek.. Hon jobbar o sliter med sina kurser o behövde lite extra mammakärlek.
För er som inte e så bevandrade i det sydeuropeiska köket så e detta en form av ostpaj..  Som görs av tunn filodeg i lager på lager med en fyllning av Keso fårost ägg o grädde o  penslas med olja.. Man kan även göra den med köttfärs eller spenat..men hemma hos oss duger bara varianten med ost.. Denna maträtt lagas vi vid alla stora högtider eller närhelst någon nämner ordet bourek...  Degen kan vara knepig att få tag på men vi har som tur flera butiker i byn som har den i sitt sortiment..
.
.
På tal om högtider..nu e det inte långt till jul..  engelsson längtar..julen e min högtid..alla jullådorna ropar redan efter mig..  Oooo vad jag ska baka o greja o pynta..tomtar o änglar o ljusbrickor o blomsterarrangemang..pepparkakor o lussekatter o klenäter o finska julstjärnor o en massa annat.. I år ska vi baka ihop med ett gäng vänner..det kommer att bli kul.. Sex personer i ett kök..bak o stök o mjöl på nästipparna..haha det ska bli ett intressant experiment..
.
Nää nu har jag inte tid o sitta här o pladdra bort tiden..städa färdigt o sen handla allt det jag glömde igår..  Bara för att få er oxå i julstämning så stoppar jag in en bild på något som jag själv förknippar starkt med julen..ha det fint..var rädda om er..kram

engelsson har nästan blåst bort ..

Publicerad 2011-10-06 12:41:34 i Allmänt,

ja ett sånt ruskväder har vi så det känns som om hela huset skulle lyfta..  Det viner runt knutarna o dubbelbjörken bredvid engelssons köksfönster böjer sig åt alla håll med vilt flaxande grenar..löven flyger åt alla håll..till engelssons glädje o grannarnas förtret ser de flesta ut att flyga över tomtgränsen..hhrrmm.. Nå det sitter inga adresslappar på dem så de kan ju knappast återlämna dem i allafall
Idag blir det ingen skogsrunda o inget utomhusarbete överhuvudtaget..  Jag har gått här o plockat o smågrejat o röjt undan sådant som blivit liggande.. Tonåringarna gick äntligen igenom sina kläder så nu kan engelsson ta en stor påse till klädinsamlingen.. För kastar fullt dugliga kläder det gör jag icke.. Jag brukar skänka bort sånt till vänners barn annars men har ingen i rätt storlek just nu.. Men lägger man kläderna  i en sån där container så får man hoppas någon får glädje av  dem nånstans..
.
.
Sitter och skänker en tanke på min gamla släkting som fått en hjärnblödning nyligen..  Det ser mörkt ut och utgången e nog tyvärr rätt given..  De börjar bli många nu..de gamla som lämnat oss..De lever ju dock i våra hjärtan o minnen..man säger ju att en människa inte e borta så länge någon minns henne.. Mina egna föräldrar e ju borta sen många år tillbaka..min mor dog redan när jag var 18..min far när jag var i 30-årsåldern..  Jag sörjde otroligt mycket när pappa dog..min mamma har jag sörjt först på sista tiden..  Jag hade så mycket oavslutat med henne när hon dog...och jag var så ung att jag tyvärr bara förträngde det mesta som hade med henne att göra.. Med min far fanns inga oavslutade saker..så där fanns utrymme för sorgen.... Ja tankarna far runt med engelsson idag..vemodiga e dom..tankarna o minnena.. Men det e rätt skönt att sitta o bara tänka ibland..
.
.
Om man skulle sticka upp huvudet ur melankolins vågdal o få lite mer gjort kanske.. Måste pallra mig iväg till affären oxå..o storhandla inför helgen..skönt när det e gjort..  Denna helgen vet jag inte riktigt vad den bär med sig...hade engelsson fått bestämma så hade den varit lugn o stillsam..  Jag vill sitta vid brasan o dricka kaffe o läsa en bra bok..medan köttgrytan puttrar i köket o regnet piskar på rutorna.. Kika på några bra filmer kanske med tonåringarna o käka popcorn.. Ja mer än så behöver inte hända...  Vi får en riktig långhelg eftersom skolorna har ledigt i morgon..
.
.
Uff jag har svårt o komma igång känner jag..så jag får ge mig själv en mental kick i form av en kopp kaffe..  Jag önskar er en bra torsdag..var rädda om er i blåsten o regnet..

Godeftermiddag..

Publicerad 2011-10-04 16:30:14 i Allmänt,

engelsson drömmer sig bort till..ända bort till Bali.. Fick ett vykort idag från en vän.. Deb från Australien..hon har semestrat på Bali den lyckliga människan.. engelsson hade inte haft något alls emot o följa med på den resan.. Det låter varmt o gott o fina stränder om ordet Bali..paraplydrinkar o parasoll o sand mellan tårna..
.
.
Ja det e vintervibbarna som ansätter engelsson.. Jag ser inte fram emot vintern..kylan som kryper innnanför skinnet på en o blåsten som viner runt knutarna.. Mörka långa dagar då man inget vettigt kan ta sig för utomhus..  Ja kylan e en effektiv fångvaktare som spärrar igen tillvaron..  Kyla o engelssons leder  går inte ihop..inte alls går de ihop.. Det enda man kan göra på vintern e inomhusprojekt..o sådana  har ju engelsson en massa på lut..  Nu snart har vi ju en hel vind att inreda.. Det har blivit en boning av den kalla vinden nu.. Golv o målarfärg står snart på tur o de har börjat planera var belysningen ska placeras..Tydligen ska det vara remsor av lcd-lampor under trappstegen o annat kul..  En gammal 50-talsfåtölj ska engelsson klä om samt sy en hel hoper nya överdrag till golvkuddar.. Isabelle ska bara bestämma tyg först.. Ja o gardiner då förstås..
.
.
Blev ingen stadstripp idag..det gick o lösa mailvägen.  Lite tråkigt med tanke på Boön..men dit kan vi ju åka vilken dag vi vill.. O handen på hjärtat..engelsson behövde en stillsam dag..  Jag e lite sliten i leder o muskelfästen..de värker mer än vanligt idag..  O de här tabletterna jag äter e ju en typ av betablockerare...o de gör att man blir trött. Lite kluvet..jag e ju glad att de hjälper mot hjärtproblemen..men det e inte roligt att vara energilös heller..  Man kan ju hoppas att det ger med sig..
.
.
Sitter o tänker på alla människor jag kommit ikontakt med via min blogg..  Jag har sagt det förut..men det tål att sägas igen..  Jag e väldigt..väldigt glad över att ni finns..  För ni ger mig så mycket..en del av er har blivit oerhört viktiga för mig.. Ja en del av det dagliga livet faktiskt..jag kan gå i mina sysslor o fundera på en del saker som pågår i era liv..saker som jag får ta del av via bloggarna eller via facebook. Egentligen e det helt otroligt..lite som gamla tiders brevvänner.. Med den skillnaden förstås att man inte behöver vänta i veckor på ett nytt brev..  Man bara loggar in o kollar vad ni har för er..  Sista dagarana har jag varit dålig som attan på att kommentera..det beror på många saker.. Jag läser era bloggar varje dag..men orkar inte kommentera ..Men det ska bli bättring nu...
Nu ska jag ut på bloggrunda..jag önskar er en riktigt bra kväll..

Gomorron i gråvädret..

Publicerad 2011-10-04 09:37:00 i Allmänt,

ja åtminstone här i Blekinge så har vi en rätt grådaskig morgon..  Jag o sambon dricker påtår o kollar vad som hänt i världen..  Läser på Afonbladet om häktesvakten som slogs ihjäl igår.. Så fruktansvärt att ett ungt liv ska behöva gå till spillo sådär.. Jag förmodar att det e väldigt svårt att alltid kunna förutsäga vad våldsamma människor ska kunna ta sig för..men jag tycker ändå det känns som om de inte haft tillräcklig bevakning på honom..sånt ska inte kunna hända....
.
engelsson har  ont lite varstans idag så jag e tvingad att ta det lite lugnt..  Men en tripp till storstaden lär det bli framåt dagen med Isabelle..  Vi hämtar henne efter skolan o kör o gör lite ärenden..  Tror att det kan bli en runda ut till Boön oxå..  Det var längesedan vi var där nu.. Läste på en blogg att det ska växa en gran på ön som e 4 m i diameter..låter helt otroligt..så det måste ju engelsson få se..
.
Ska göra ett försök att ladda ner de andra bliderna jag tog igår..
O det gick ju galant..så då tar vi resten oxå.
Vi gjorde flera stopp längs den fina grusvägen...den följer en ås klädd med stora fina bokar..
Uppe på toppen av åsen finns en liten glänta omringad av bok o med en tät granskog i bakgrunden.. Där brukar vi stanna till både höst och vår..Stämningen där e lite sagolik..man förväntar sig o se tuvstarr fnissande skutta över gläntan medan gråtrollen överseende tittar på..
.
Magiskt.. Nu ska jag dricka upp mitt kaffe o vila axlarna en stund..jag önskar er en bra dag

Godkväll...

Publicerad 2011-10-03 21:06:42 i Allmänt,

engelsson sitter o varvar ner..  Isabelle o jag gick vår kvällspromenad o sen har jag suttit o laddat ner bilderna från min o sambons skogsrunda..  Vi åkte till en bokskog en bit utanför byn..  Inte mycket svamp fanns det..men det var vackert..väldigt vackert..  Löven har börjat gulna på allvar nu o faller i en strid ström från träden..  Det var fortfarande stråk av dimman kvar i vissa sänkor även om solen sken o det var en varm skön dag...
.
Här stod engelsson länge o bara kikade över gläntan mot granskogen på andra sidan..dimman lekte runt träden o solen lyste i smala stråk genom grenverket..
Jag har en massa fler bilder men det går så segt att ladda ner dem nu..  Så jag får göra det i morgon... Nu ska jag ta en bok o krypa ner hos käre sambon..ha det bra..

Kommentarerna låses nu

Publicerad 2011-10-03 12:12:15 i Allmänt,

När jag kom hem från skogen så hade de människor som smygläser här kommit fram ur skuggorna..  Två elaka kommentarerna hade de lämnat efter sig..som jag genast raderade..då kom direkt en ny.. Det inlägget jag skrev i morse lyckades de naturligtvis tolka till att handla om dem..ja för hela min tillvaro handlar ju om dem..  Om ni inte lyckades läsa rätt första gången så läs gärna igen.. Jag skrev om en nära vän..dit räknas ingen av er två..  Jag har ett liv..skaffa er ett eget..lämna mig o min blogg ifred...

engelsson har vaknat lite på fel sida idag..

Publicerad 2011-10-03 09:23:35 i Allmänt,

o e lite småsur på en nära vän..  Jag begriper mig inte på detta ofog att gnälla av sig på facebook...  Kryptiska statusar författas med en liten pik åt en speciell person.. Personen ifråga läser o börjar fundera..blir troligtvis både ledsen o orolig..  Men inga namn nämns ju.. så riktigt säker kan man ju inte vara..  Sen börjar kommentarerna ramla in..den ena efter den andra av gnällspikens kontakter  läser o upprörs o känner sympati o bara måste visa det oxå--Ingen av de här sistnämnda har ju en susning om vad som hänt eller vem det gäller..  Men kommentera måste man.. O detta kan växa till ett drama utan dess like..jag har följt några sådana här dramor på nära håll o det gör mig rent ut sagt skitförbannad..  Varför inte ta det ansikte mot ansikte istället för att gömma sig bakom dessa idiotiska statusar o plocka en massa billiga poänger.. För handen på hjärtat..vad e dessa kommentarer värda när kvällen kommer..datorn e avstängd o man sitter med sina egna sanningar ringande inom sig..
.
.
Så nu till nåt annat roligare..  engelsson mår annars förträffligt bra på alla håll o kanter..  Så även alla engelssons älskade människor.. Vi har haft en fantastiskt fin helg allihop..ätit gott o umgåtts o bara mått bra..
.
.
Ute ligger dimman fortfarande djup över byn.. Den ligger som ett dämpande filter över tillvaron..man vet inte riktigt vad man ska ta sig för..skogsrunda..ja kanske..  Kan ju bli fina bilder ..
Tror minsann jag lurar med sambon på en liten tur..  Vi hörs senare..återkommer med bilder..kram på er

Dimmigt värre ute...

Publicerad 2011-10-02 10:34:13 i Allmänt,

var det i morse när jag o Isabelle gick vår promenad.. Vi gick längs med en morrontrött å som nätt o jämt orkade slingra sig nedströms..  Daggen föll i kaskader från träden och trummade ner i skogen vid sidan om stigen..  Det var friskt o skönt o alldeles stilla överallt..hela världen sov förutom vi o några morgonpigga kråkfåglar som busade runt..

Vi gick raskt o avverkade promenaden på rekordtid..  Väl hemma så tankade engelsson en massa vatten o älskade sambon stekte ett lass med ägg o bacon till frukost..  Sen satt vi länge o bara njöt av frukosten..
.
.
Nu har engelsson utlyst en vilotimme o krupit upp i sitt soffhörn..  En fleecefilt virad runt benen o laptopen i famnen..  Kaffekoppen inom räckhåll...kan man ha det bättre??
.
Skulle vara gårdagen som slår det i såfall..  Vi hade en tjejkväll...goda vänner o engelsson.. Vi åt en fantastisk smörgåstårta som en av tjejerna gjort..o pannacotta till efterrätt..  Vi pratade o skrattade o hade en fullständigt fantastisk stund..
.
Sen så fick sig engelsson ett gott skratt tidigare på dagen.. Jag hittade ju ett slagbord på en loppisida o igår när sambon o svärsonen var i stan för o köpa virke så åkte de o tog sig en titt på det..   Sambon ringer sen mig o berättar att bordet e för lågt..funkar inte som matbord..men att tjejen hade ett annat som dock kostade nån hundring mer.. E det likadant då frågade jag..  Jadå försäkrar han mig..men högre o i bättre skick.. Detta lät ju alldeles förträffligt så jag bad honom ta beslut eftersom han ju var på plats..  Han köper då bordet o kommer hem..  Innan jag hinner ner för o kolla bordet så berättar han glatt att det hade gröna ben o furuskiva..  Alla som känner mig vet hur jag avskyr furumöbler..jag blev tvärledsen... Furu o gröna ben..du sa ju att det var likadant.. får jag ur mig... Det andra bordet var..ska kanske tilläggas..vitmålat..o det var det jag var ute efter.. Men i hans ögon var det samma bord eftersom det var samma modell..för mig var det en mindre katastrof..istället för mitt fina vita bord så fick jag hem ett furumonstrum som till råga på allt tassade runt på gröna ben..   Sambon bara ler o menar att det e ju bara att måla om..men jag var vid det laget inte kontaktbar så han försvinner ut..  Just i samma veva kommer min bästa väninna som då får ta emot min frustration över bord som ska vara vita o inte av furu med gröna ben.. Behöver jag säga att hon bara skrattade åt mig..  Tålmodigt lyssnar hon på mig o får  mig att inse att världen inte gått under.. Vi dricker kaffe o börjar göra oss i ordning för att åka på tjejträffen.. När jag går ut på trappan så får jag syn på en brett flinande sambo som brett ut en presenning på gräsmattan o med penseln i högsta hugg förvandlat det fula furubordet till en vit dröm ....Jag skrattade så jag grät....det e kärlek det..älskade älskade Peter...
Bilder på bordet kommer snart..jättefint blev det..  O jag lärde mig att inte inta katastrofläge så fort det inte blir som jag tänkt..
.
.
Huh vilken dimma fortfarande ute..inget skogsväder idag.. Nå..då har man ju en ursäkt att bara ta det lugnt..-o det behövs..
Min finurlige sambo..älskar dig
.
.
Nu ska jag njuta av mitt kaffe o se resten av dagen an..  Den får bära med sig vad den vill..bara det går stillsamt till..kram på er..ha en fin söndag..

Godermorgon ute i cybervärlden..

Publicerad 2011-10-01 09:50:56 i Allmänt,

alla mina bloggvänner.. Vilket fantastiskt sätt att umgås med människor egentligen..  Har ni tänkt på att bloggpromenaderna e som forna tiders promenader längs bygatan.. Man kikar in här o där o hälsar på människor..byter några ord o blir uppdaterad på vad som händer i deras liv..  Jag älskar min blogg o de människor jag fått in i mitt liv via den..mitt  liv hade varit mycket torftigare utan er..  Så mycket glädje o kraft man får av era kommentarer o synpunkter..
.
.
Dagen hittills har börjat bra..en promenad med Isabelle nästan direkt vi vaknade o sen frukost med henne o sambon.. Isabelle bakade LCHF-bröd igår..sk oopsies..på philadelphiaost ägg o fiberhusk..vansinnigt goda var de.. Jag har suttt o kikat runt på LCHF-recept nu på morgonen.. O hittade ett recept på hemmabyggda hamburgare som jag tänkte prova idag.. Och ostchips..det lät oxå spännande.. Så nu får vi se om det e gott oxå...
.
.
Nu vaknar resten av huset sakteliga..o ute kämpar solen mot molntäcket..vi får se vem som vinner.. Tycker nog att solen verkar vara på g ordentligt nu..
.
.
Nehe..lite fart på engelsson nu skulle inte skada..herrarna i huset har åkt för o hämta mer virke till vinden o kanske kommer de hem med ett slagbord engelsson hittade på en loppissida igår.. Sambon skulle kika på den i allafall..  Tycker det blir så trångt med det bordet jag har nu....
Funderar o funderar på vad vi ska ha för tapeter i matrummet..  Jag vill ha nåt ljust..o så en fondvägg i glad ton..  Ljus o glädje med andra ord..
Ja ja..engelsson har inte bråttom..bättre o leta tills man hittar det absolut rätta..
Nu ska jag i allafall sparka igång dagen..ha det fint alla..