engelsson e...

Publicerad 2012-02-29 12:04:50 i Allmänt,

trött o värkig..ett diskbråck har gått upp..  Så jag måste pausa livet ett tag..ha det fint alla..njut av livet o den kommande våren...kraaaaaaaaaaaaaaamar om.

Vårsolen..

Publicerad 2012-02-25 16:54:04 i Allmänt,

har sköljt i våg efter våg över oss idag..den har strålat med full kraft o smält bort de sista gråsvarta snöhögar som fanns här o där..  Ovanpå det har det blåst..nåt otroligt mycket..men vindarna har varit milda.. engelsson o maken var på loppis nere i byn idag..o storfyndade babykläder.. 17 plagg i kanonskick för bara 145 kr.. Det måste väl vara ett jättefynd..o fina märkeskläder var det.. Till Zac hittade jag en stansmaskin med tillhörande små block som man kan byta ut o stansa ut bokstäver ur pappers ark..  O till denna klipp-o klistrakille så var det perfekt.. Han e nämligen jämt igång med saxen o det ligger klipp överallt där han far fram..o det lär ju inte minska nu men det kommer att vara pappersskräp av mera litterär art..hihi Nå han blev glad o hans mamma o pappa får väl ha lite överseende kan engelsson tycka..man ska upp muntra små kreativa barn..
.
.
.
Vi var bjudna på middag idag maken o jag hos goda vänner men så blev mannen i huset sjuk o då valde vi o stanna hemma..så vi inte drar hem mer smittor till huset..  lilla Zelda håller precis på o genomlever sin första förkylning..o det gillar hon INTE..ingen hödare o vara snorig när man e knappt en månad gammal.. Så mer sjukdomar behöver vi inte..  Det får bli tacokväll med resten av huset istället..o det blir mysigt det oxå.. Nu har vi precis ätit ett lass våfflor..ja jag vet..tjuvstart..först den 25 mars ska det vara ju..men Isabelle blev sugen på våfflor igår o på den vägen e det..  O gott var det..vi prövade en ny våffelsmet ..Garant--o den kan jag varmt rekommendera..de blev sådär härligt sega..mums
.
.
.
Sen har jag kämpat med att lära mig o använda en stickbåge..knittingloom..o det går då verkligen INTE bra..jag fattar inte vad jag gör för fel..allt blir på nåt sätt för tajt..jag har repat upp massor av gånger men får det inte o funka..
Jag har kollat på en miljon filmer på Youtube..men detta e kanske inget för mig..

Nu skiner vårsolen

Publicerad 2012-02-23 09:08:29 i Allmänt,

glatt..sjunger fåglarna över engelssons Blekinge.. Våren skuttar energiskt framåt o det ger eko även i engelsson..jag mår väldigt bra idag.. Smärtorna har klingat av o tröttheten har mojnat..tänk vad lite solsken o fåglalåt kan göra med en människa.. Det var underbart att få vakna i ett solbelyst rum i morse..  Maken öppnade balkongdörren o in strömmade glad fågelsång.. Nu har vi precis ätit vår frukost o börjar så smått planera dagen.. Idag har jag ett projekt att färda..nämligen en labbrock till professor Zac..han har länge beundrat Magnus läkarrock o önskat sig något liknanade..  Så engelsson har sökt ett tag nu  efter ett kraftigt vitt tyg..o i förra veckan hittade jag ett par vita gardiner på en loppis..perfekt..o sen inhandlade jag diverse strykpåmärken o annat som jag tyckte behövdes..

Sen att Zac o jag inte varit helt överens under arbetets gång kan väl tilläggas..han hade sin bild av rocken o jag min..inte alltid lätt för en liten man o förmedla vad han önskar..men nu tror jag väl vi enats någotsånär..så jag kan sy på kragen idag o finjustera lite..
.
.
Det här med att sy e ju så vansinnigt roligt..jag önskar bara att jag skulle klara mer än några minuter i stöten..jag skulle med glädje sy timmar i sträck om jag bara kunnat..  Jag har massor av drömprojekt som snurrar runt i huvudet..bl a vill jag ju kläom våran tråkiga soffa..  O jag räds inte själva arbetet..det vet jag att jag o maken klarar..vi har klätt om soffor förr..men det kommer att ta så lång tid..o jag avskyr halvfärdiga projekt.. Kärleken till att skapa saker o ting har engelsson i blodet..hela min familj o släkt e ett knåpande folk.. Min mamma skapade jämt..av de enklaste medel gjorde hon sköna ting..  Det hon inte hade tillverkade hon av något annat..min far arbetade mycket med trä..han skar ut skålar av vrilar..snidade yxskaft o soppslevar..skapade av näver..o snickrade  jämt på nån möbel..mina systrar och bröder likadant..målar syr jobbar med trä..allihop.. O det vill jag oxå orka göra..men det går tyvärr inte..mer än några minuter åt gången..måla o teckna funkar inte alls pga smärtorna..så alla mina målarting har jag skänkt åt döttrarna.. O de skapar ju..hela tiden..så arvet har gått vidare..
.
O jag minns hur min far berättade om sina egna farföräldrar..hur de satt i sin lilla stuga o jämt hade nåt för händer..hur de av gamla avlagda ting skapade nytt.. Bl a hade farmodern kommit på nåt sätt att sy ihop vadmal i flera lager med nån stoppning o skapa varma vinterskor av det..pappa berättade att han kunde tassa över snön i dessa som barn i trettio graders kyla utan att frysa ett dugg..
.
En bild från forna dagar..min far som ung pojke på trappan..i keps o stiliga läderstövlar..
Nehe..nu ska engelsson dra igång denna dagen..ha det fint därute i landet,,var rädda om er..kram

God kväll bloggvärlden...

Publicerad 2012-02-22 21:21:43 i Allmänt,

nu ylar vinden här i Blekinge..  Det har varit en fullständigt jämngrå dag som flutit på i rätt rask takt..  Förmiddagen spenderade vi i Karlshamn med att hämta bord o stolar till Isas vind..ett högt barbord med fyra barstolar till blev det.. Det var inget direkt fotoväder idag..så vi brydde oss inte om att stanna till i stan, utan åkte hem via en massa småvägar..
.
.
Nånstans ute i obygderna så fann vi ett övergivet litet hus..engelsson har en viss förkärlek för dessa övergivna raringar..  Jag hamnar alltid i en speciell stämning när jag står ansikte mot ansikte med ett tomt hus..  Jag ser bilder virvla förbi o känner röster skölja över mig..solen bryter fram o det blir alltid sommar.. Jag ser barbenta barnungar  springa längs trädgårdsgångar..ser kjolar o o blonda flätor virla förbi..fräkniga pojkansikten med håret på ända..det klättras i trän o klängs på grindar..ja ett herrans vimmel kan det bli omkring engelsson under ett kort ögonblick..innan allt tonar bort o det lilla hukande huset åter träder fram....
Så var det även idag..med detta lilla hus..som ligger vid en grusväg  i en by nånstans i lilla Blekinge
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ja ännu ett hus i engelssons samling av små övergivna hus..

Natten kurar runt huset..

Publicerad 2012-02-19 01:08:43 i Allmänt,

jag o maken varvar ner efter en lång kväll..med besök av en god vän..en aningen konstig melodifestivalomgång o en massa god mat..  Ja denna Ranelid..vad säger man..engelsson finner liksom inga ord..han var väl underligare än vanligt..milt sagt..o lämnade en något fadd bismak i munnen..  Ja för vad ska man egentligen tycka om en knallorange uppenbarelse i tangofrissa som på knorrande skånska deklarerar nån fullständigt intetsägande hyllning till kvinnan.. Det värsta var nästan när han väl insett att han gått vidare o helt sonika lämnar den stackars Sara Li o struttar iväg i nån konstig segerdans..  Hallåå herr Ranelid ni var väl två om låten.. Han kunde väl uppmärksammat henne på något vis kan engelsson tycka..men det hade han inte en tanke på..utan det blev nån konstig enmansshow av det..  Näää vet han vad Ranelid...sånt beteende imponerade då inte på nån här hemma..
.
.
Förutom det ovannämnda så har väl lördagen inte varit så innehållsrik.. En shoppingtur med Isabelle hann vi med i snövädret på förmiddagen..det ömsom regnade ömsom snöade..o det tärde nog en del på snön som låg..skönt det..hoppas allt regnar bort
.
.
I fredags var vi i Ronneby..vi skjutsade yngsta dottern till skolan o passade på o gå lite i affärer när vi ändå var i stan..o sen fotade engelsson lite vid kanalen..vacker stad lilla Ronneby.
.
.
.
.

Nu e det inte roligt längre..

Publicerad 2012-02-16 21:36:27 i Allmänt,

med varken snöiga vidder eller nåt annat vinterrelaterat.. Inte ens ett stilla snöfall med sakta singlande flingor kan få engelsson o le mer..  Nu kan det vara bra med blixtehala gator o isande vindar o igensnöade uppfarter.. Iskylan i lederna kan jag oxå klara mig utan..o de ständiga förkylningarna har jag totalt lessnat på.. Värken får gärna blåsa bort av ljumma vårvindar kan jag tycka..  Det kan få börja tina nu..o grönskan det första vårskira flämtningen av lövsprickning ser jag verkligen fram emot.. Jag vill se vårbäckarna skynda nerströms...rafsa i fjolårsgräset efter de första små hoprullade vitsippsknopparna.. Se scillans himmelsblåa matta utbredd över backarna nere vid ån..enbart avbrutna av grupper av stolta påskliljor o pingstliljor..  Leta längs åstigen efter de första blåsipporna i södersluttningarna..  Se skatparet i oxelträdet börja bygget av den årliga tillbyggnaden av boet.. Sitta i köksfönstret o hoppas att fågelholken utanför fönstret ska få nya invånare i år..
.
Jag vill packa en kaffekorg o ströva i bokskogssalarna hand i hand med min man..sitta o dricka kaffe i en varm sluttning omgivna av vitsippor eller svalört..jag vill traska runt med Zac på spännande äventyr i de djupa skogarna medan hans fantasi e det enda som sätter gränser..  Jag vill promenera sakta genom våren i vårt lilla villakvarter medan lilla Zelda sover gott i vagnen..parkera vagnen vid nån bänk nära ån o sitta o läsa en stund tills hon vaknar o sen vill jag visa henne våren..hennes första..
.
.
.
Sen vill ju engelsson ha en vansinnigt mysig sommar o en fantastisk höst oxå..men jag e inte omöjlig..får jag vår nu ögonabums så e jag nöjd o belåten..
-

engelsson vill hem..

Publicerad 2012-02-14 19:07:30 i Allmänt,

till Finland igen.. Ja jisses en sån hemlängtan som river runt i bröstet just nu..  Även om jag vet att jag förmodligen aldrig klarat en vinter i finska lappland så längtar jag.. Fast i ärlighetens namn så längtar jag väl efter sommaren..efter midnattssolen efter ängar och flodstränder fyllda med sommarblommor... efter raden av blånande fjäll i fjärran..efter skogstigar.... de många sjöarna..myrarna..korpen o renflockarna..älgen som stolpar över skogstigen..lavskrikan som busar runt..efter blåbär hjortron o lingon..torkat renkött grovt rågbröd..finsk salami..o LAKRITS jisses för riktig lakrits..karelska piroger..syrrans rieska..knirket från kammmargolvet  som alltid avslöjade en när man försökte smyga ut..morgondimmorna som steg från vattnet o bäddade in rallarrosorna i backen ner mot ån..spraket från brasan i bastun..doften av björkkvastarna som hänger på bastuväggen..det iskalla brunnsvattnet.. Ja uscha vad jag vill hem..
Ängsblommor i mammas gamla keramikvas..
,
Gårdsgungan
.
.
En bild tagen uppe på kalfjället
.
.
Vyer från svenska lappland..tagna uppe på dundret
.
.
Bastun med tillhörande vedbod
.
.
Mammas rosor
.
.
Ja..hem...

Goder kväll bloggvärlden

Publicerad 2012-02-06 22:41:07 i Allmänt,

hur har ni det i stugorna..  engelsson sitter o summerar dagen..  Den har varit lång o intensiv.. Käre maken har inhandlat sig ett nytt åkdon eftersom den gamla bilen inte ville mer..  Sen har vi tagit oss en åktur till Sölvesborg..  Ett snöigt stillsamt Blekinge for vi igenom..  I Sölvesborg handlade vi lite tyg o kläder till lilla Zelda..o engelsson tog lite bilder..  Vi stod inne på en liten smal gata när solen plötsligt började skina mitt i värsta snöovädret..o ja effekten var rätt vacker.
Väl hemma igen så kom jag på att jag inte fotat våran årliga snögubbe..en sån byggs det varje år nämligen..o i år tycker jag han har ovanligt mycket attitud..
...
,
,
Jag har ju suttit av o an vid symaskinen de sista dagarna..en kvart då o en halvtimme då..o jag tänkte ge er en liten sneakpeek på vad jag åstadkommit hittill..helt klar e jag inte ännu men så här har det blivit såhär långt..
.
.
engelssons älskade symaskin
Här ser ni gardinerna i matrummet o kökssoffan..full i prickiga kuddar..det känns onekligen som vår inomhus nu
Nu ska jag dricka lite te o varva ner..ha det bra..kram

Gomorron på er

Publicerad 2012-02-05 11:43:11 i Allmänt,

goa bloggvänner..engelsson har tagit sig en sovmorgon o ätit frukost i lugn o ro...
En fin men iskall morgon var det som mötte engelsson när hon vecklade ut kroppen i morse.. Herredumilde en sån kyla som greppat tag i Blekinge..ja hela landet för den delen vad jag kan förstå.


Detta e helt outhärdligt för  värkiga människor..  Värken ökar med flera hundra procent sådana här dagar..  engelsson försöker hålla sig inomhus så mycket som möjligt..vilket inte alls e bra i långa loppet..för då mister jag mycket av min surt förvärvade kondition o det ger ännu mer smärta..en ruskigt ond cirkel blir det av detta känner jag..  Men det e inte så mycket att göra..en kvart ute i 15 graders kyla gör att hela kroppen går i baklås..alla leder o muskelfästen låser sig o de smärtorna e rent grymma..

.
.Så jag håller mig inomhus o försöker sysselsätta mig så gott det går..jag har till min enorma lycka klarat av att sitta vid symaskinen några vändor o därmed blivit klar med gardinerna både till matrum  o kök..även några kuddöverdrag har jag lyckats få ihop liksom ett nytt överdrag till köksoffan.. Nu blir det inte några avancerad saker utan enklast möjliga saker eftersom jag inte fixar o sitta några längre stunder..men jag e så innerligt glad för det lilla jag klarar av..
.
.
Härhemma går allting fortfarande lite i bebistakt..allt e lite stillsammare o lugnare o kraven e sänkta på alla plan..  Vi lullar runt i en liten bebisbubbla o bara finns allihop..  I morse kom käre svärsonen tassande uppför trapporna med Zelda så mamma-Petra fick sova ut.. Så jag o Zelda satt o mös i soffhörnet medan hennes far fick lite frukost i sig..  Mysiga lilla unge...finns det nåt ljuvligare än känslan av ett dunigt bebishuvud mot kinden..ljuvligt... Jag måste återigen säga att det e en otrolig känsla  att få ha sina barnbarn i samma hus..denna dagliga kontakt vill jag inte vara utan..att höra Zacs steg i trappan när han kommer rusande när det e något spännande han vill berätta..hans pyjamasklädda figur som kommer tassande varje kväll..kunna äta frukost med dem..fika o äta middag varje kväll med nästan hela sin familj e en obeskrivlig lycka..  Bara sonen med flickvän som fattas,,
.
.
Nehe..om man skulle greppa tag i dagen o fösa den framåt litet..upp ur soffan o ut i köket o börja förbereda maten..jag ska panera kycklingfileer idag..o ha ugnsstekt potatis o beasås o kantarellsås till det.. Jag önskar er en bra söndag..ha det gott..kram

engelssons minsting

Publicerad 2012-02-02 11:41:24 i Allmänt,

fyller 18 år..  Ja nu tar den sista ungen klivet över artonårsdagen.. Vid tiotiden på morgonen för 18 år sedan födde jag mitt yngsta barn.. En liten genomtrött tjej som föddes efter en lång seg förlossning som varade i all evighet..både hon o jag var helt slut..  Jag låg med henne mot  mitt bara bröst för hennes kroppstemperatur var låg o de drog på henne en liten luva för att hålla huvudet varmt..  Där låg vi o mös medan det lilla pyret hostade upp en massa fostervatten hon svalt..   En liten tjej 50 cm lång o 3800gr tung..med nyfikna mörka ögon o en mörk hårman.. O nyfiken har hon förblivit genom åren..överallt stack hon fram sin lilla näpna näsa så fort något spännande var på gång..Hon tittade stilla på hur något gjordes o så gjorde hon tvärsäkert efter..hennes små fingrar knåpade alltid med något o så även idag..  Otaliga e de presenter som hon skickligt tillverkat till alla oss i familjen genom åren..varje jul får engelsson ett egenhändigt byggt paket med en hemmagjord finsak av henne. Själva paketen e så fina att engelsson sparat vartenda ett av dem..  Nu kliver hon fram med långa lugna steg i livet..lite skakigt har hon haft det genom åren..föräldrar som skiljs när man bara e 10 år e fruktansvärt tungt..att behöva välja en föälder ännu tyngre. Hon har bott enbart hos mig sen dess och jag förlorade själv min far i ungefär den åldern i o med att han flyttade till Finland..så jag kan leva mig i hur det känns..  Jag hoppas jag kunnat ge henne trygghet o kärlek .  Nu väntar nya utmaningar för mitt lilla nyfikna barn..kliv på--stega ut i livet..jag finns ett steg bakom så länge som du tycker du behöver mig..o efter det så finns jag här..i hemmet..hit hem e du alltid välkommen.. Jag älskar dig Julia Heidi Michelle...