Godmorgon..

Publicerad 2012-05-23 10:22:43 i Allmänt,

i värmen..  Det har varit rent olidligt varmt o man ska inte klaga för nu har sommaren kommit ..jotack..men jag klagar ändå..bara så ni vet..för det går inte o existera i dylik värme.. Jag går o kippar efter andan o svetten bara rinner...yäkk..  Men men..alla sol o värmedyrkarna njuter ju..o visst kan jag unna dem detta..det har varit en hemsk ickevår..  Det enda positiva är ju att värken minskar..men sen så svullnar alla lederna av värmen så man e stel som en Michelingubbe..så vete tusan om vinsten är så stor egentligen.. Förkylda är vi oxå hele högen..inklusive liila Zelda..o hon tycker definitivt INTE om vare sig värmen eller sin snoriga näsa..  Ja jämmer och elände så man kan ha det minsann..  men det planar väl ut så småningom..man vänjer sig ju lite vid värmen..nu kom den så plötsligt att kroppen inte har hängt med alls..  Något som är hysteriskt svårt är ju detta med o komma på vad man ska laga för mat..allt känns för varmt och mastigt sådana här dagar.. Kanske en sallad av nåt slags..kycklingsallad låter ju faktiskt som en plan..
.
.
Jag sitter i mitt soffhörn o försöker hitta nåt sätt att sitta på som inte gör ont..jag har ett par axlar som mer eller mindre lagt in om avsked.. Det gör att jag inte orkar sitta vid datorn o skriva..så bloggen blir lidande och mina bloggrundor förblir utan kommentarer..jag får nöja mig med att kolla till er..  Så om ni inga kommentarer får så skyll på mina axlar..det är de som inte samarbetar..
.
.
Nu har maken öppnat för korsdrag,,så himmelskt skönt det var..nåstan så man står ut..  Nu grönskar hela Blekinge...utanför mitt köksfönster är björkarna fullt utslagna. I fågelholken utanför fönstret häckar ett par svarttvita flugsnappare.. Så roligt att se dem..och höra dem..vilket roligt läte de har..  Jag ska försöka lurpassa på dem o ta en bild..men hittills har vi inte lyckats..
.
.
De här bilderna tog maken för en vecka sedan..på nedersta bilden hans skötebarn...ett körsbärsträd han köpt och planterat..
Ute i trädgården blommar alla fruktträden..häggen har blommat ut..medan syrenen först nu kommit igång o fyller hela trädgården med sin väldoft.. Kryddorna har växt till tredubbla storleken på nån dag känns det som.. I blomrabatterna så blommar sipporna på sista varvet nu..löjtnanshjärtats blommor hänger som små blodsdroppar..karaganen är en gul sky av blommor och nävorna lyser blålila..  Alla bärbuskarna växer bra..så i år blir det både hallon,björnbär,boysenbär, krusbär och flera sorters vinbär..hur vindruvorna kommer igång får vi se..det har varit lite väl kallt för dem i vår.. Löken och potatisen har redan kommit långt..likaså sallad och spenat..ärtorna sticker uppkäftigt upp bredvid sina pinnar..snart skjuter de iväg..   Små skira bebisar av morot och dill fladdrar till vid jordytan..de har inte riktigt vågat dra iväg ännu..men gräslöken och persiljan är det fart i.
.
.
Till helgen ska vi grilla om vädret håller i sig..kvällarna är så varma att man säkert kan sitta ute länge..om inte myggen jagar in oss förstås..de har vaknat till liv..o efter denna regniga våren lär de komma i massor..huuua..
.
.
.
En liten gäst har vi i trädgården..vi får bara hoppas han trivs och stannar hos oss..
Men nu får jag ge mig signalerar axlarna..dags o vila en stund..ha det bäst mina vänner var rädda om er..kram

Sommaren är kommen..

Publicerad 2012-05-21 09:19:17 i Allmänt,

ja nu är sommaren här.  Lite sen kanske..men ack så välkommen..  Sen tänker ni högre upp i landet ja så känns det för oss sörlänningar.  Sen så lyckades ju våren snubbla bort sig på vägen o uteblev helt i år...  Den saknar jag faktiskt..vi brukar ha en lång skön vår här i Blekinge..men av det blev det så gott som intet i år..
.
Vi har haft en skön långehelg..  Farit på storloppis och haft gäst här hemma..ätit gott pratat gamla minnen och ätit lite till. Sen har jag planterat lite både på balkong och ute i landen, släktforskat och förundrats över mina fantastiska anfäder..  Jobbat på med mina negativ--hittat så många människor händelser och minnen igen...
.
Alla dessa människor som passerat revy i mitt liv..en sån mosaik av karaktärer..en massa människoöden..  Vissa minnen är smärtsammare..det är av dem vi mist.. Bland mina negativ döljer sig så många historier..så många glada ting..men även mycket sorg. Det helar och det river att gå igenom denna skattkammare....men mest helar det nog.. För mycket hade jag förträngt..bl a en ung människa som blev mördad på det grymmaste sätt..en ung man som valde att ta sitt liv..en annan som krockade med sin moped och avled..en vän min tvillingsjäl under över trettio år som plötsligt avled av en hemsk sjukdom.. Alla dessa minnen har brytit minnets yta och finns nu med mig.. Och nu är jag redo för dem..så det var kanske dags nu..för allt detta..  Ni ska vila i frid mina kära..nu minns jag er igen..  Jag lägger inte ut några bilder på dem... Det är för privat och inget för alla ögon..
.
.
Nu ska jag iväg..hem till lillsyrran o fika..ha en bra dag..kram

Gomorron govänner.

Publicerad 2012-05-17 08:30:42 i Allmänt,

Nu har jag varit lite tyst och osynlig några dagar. Jag har varken kunnat blogga eller koncentrera mig på era låtanden o göranden. Det har varit så mycket intryck och känslor som greppat mig på sistone. Men nu är jag på banan igen..så hej på er.  Tack för era kommentarer det är alltid lika mysigt att logga in och hitta dem.  Nu har jag sakta men säkert arbetat mig igenom ungefär hälften av mina svartvita negativ, diabilderna och färgnegativen har jag lämnat åt sidan så länge.. Bara några få av den sorten som jag kikat på.  Herrejisses vad mycket man upplevt och vad många människor och platser och händelser man glömt. Det är omtumlande att se allt detta passera revy nu i denna takt..det är faktiskt bitvis för mycket..så att jag tvingas pausa.  För att ni ska förstå omfattningen av detta så släppte jag under en femårsperiod aldrig taget om min kamera.. Jag fotograferade allt och alla, det som hände eller det som roade mig för stunden.. Jag har i mina gömmor tusentals porträtt, massor av miljöskildringar, jag har fotat jippon och event..marknader ock konserter teaterföreställningar..ja allt som hamnade framför min lins.  Sedan kom ju barnen och kameran var även då ständigt närvarande..men nu ändrades mitt fotograferande till att gälla barnen och den närmaste familjen..ja o de närmaste vännerna såklart.. Men jag dokumenterade inte min verklighet på samma sätt längre. Därför är de bilderna från den femårsperioden så mycket mer levande och hur ska jag säga..rätt på..
.
.
.
.
.
.
.
Ja jag saknar mitt fotoöga från den tiden..men jag jobbar på att få tillbaka det..
.
Jag önskar er en bra KRISTIFLYGAREDAG..jag o käre maken ska dra på ehgna äventyr..som vi alltid gör denna dagen på året..kramen..

O vart tog dagen vägen?

Publicerad 2012-05-15 22:13:14 i Allmänt,

Ja denna dagen bara försvann för mig....vi har varit på fotorunda runt i Blekinge och Skåne..lagat mat o ja sen var dagen visst alldeles slut.. Men så är det ibland..i morgon är det onsdag helt plätsligt..jag hänger inte med alls..
Jag känner att jag inte orkar skriva ens..så jag säger gonatt..o vi hörs..kram

Hehej..solen kom

Publicerad 2012-05-13 15:23:27 i Allmänt,

då äntligen..En varm o friskt doftande morgon slog emot mig när jag sköt upp balkongdörren.. Det har regnat och blåst  alldeles infernaliskt mest hela veckan så det kändes helt fantastiskt med solen och värm,en.. Nu har det väl varit sisådär väder resten av dagen..soligt och molnigt om varann..men uppehåll i allafall..
.
.
Jag har blivit kvar i mina minnen, det  har varit som att stå mitt i en flödande ström av bilder och intryck o känslor från förr. Jag har tänkt mycket på tiden i Finland, innan vi flyttade hit till Sverige. Jag har inte så många minnen från det lilla huset i skogsbrynet där jag föddes. Men desto mer från det hus där vi bodde innan flyttlasset gick. Mina föräldrar köpte affärshuset i byn som stått tomt efter att handlaren tvingats slå igen sin verksamhet.  Huset låg mitt i byn, uppe på en backe med ån ett stenkast nedanför.. Huset heter Törmä, det betyder ungefär bank eller backe. Det är svårt att översätta, men det syftar ju på läget, där ovanför ån i backen.
.
Det jag livligast minns från Törmä är svalorna. Under takskägget på huset så häckade svalparen tätt. Det var nog läget på huset, så där precis ovanför ån som svalorna tyckte om. Tack vare ån och våtmarkerna så fanns det en jämn tillvaro på insekter. På morgnar och kvällar strök svalorna tätt efter marken på sin jakt efter mat och på dagarna seglade de högt, högt över ådalen. Med en lång rad av mygg i näbben flaxade de outtröttligt in under takskägget för att mata de envetet pipande ungarna.  Deras små lerbon hängde riskfyllt under taket och verkade trotsa alla naturlagar.  Hela vår familj hade förundrat sig över mängden av svalbor när vi flyttade in i huset, för mig var de ett underbart äventyr men samtidigt en stor gåta. Jag kunde inte begripa hur de kunde hänga kvar däruppe.
.
En varm försommarkväll tog far upp mig på knäet där han satt på trappan och rökte sin pipa.  Han hade förstått min förundran över svalorna o berättade nu en saga för mig.  Lutad mot hans bröst fick jag höra om hur herr och fru Svala kommit flygande för att hitta sig ett ställe att bygga sitt bo och ruva sina ägg. Med pipan i hand berättade han att de valt vårt hus för att det låg så fint just ovanför ån. Han förklarade hur svalorna murade sina bon av lera och spott och att det blev starkt som cement när det stelnade.  Han berättade också att det fanns olika slags svalor, våra hette hussvalor eftersom de byggde sina bon på människornas hus. Borta i grusgropen där borta, sa far och pekade med pipan, finns en annan sort som heter backsvalor. De gräver ut sina bon i backkrön, dit skall vi gå en dag så du får se dem avslutade han.
.
Efter den kvällen funderade jag mycket över hur de murat bona. Hur man murade visste jag ju, det hade jag sett far göra många gånger.. Kanske svalorna gjorde likadant.. Jag satt ofta på trappan och följde deras bestyr. Tittade på de små bona o var mycket bekymrad. Jag var fortfarande rädd att de skulle ramla ner med ungar och allt.. Ett av bona hängde på ett speciellt riskfyllt ställe, rakt ovanför ytterdörren. Varenda gång någon stängde dörren så darrade boet till. Så en kväll var olyckan ett faktum. Far stängde dörren bakom sig och boet rasade ner på yttertrappan, rakt ner framför näsan på mig där jag satt. De små ungarna skrek av förskräckelse och indignation och jag började stortjuta av både fasa och sympati. Far kom utrusande och ovanför trappan flaxade herr och fru Svala upprört. Far var helt förkrossad över det som hänt.
-Inte var det ditt fel, menade mor, det var bara en tidsfråga innan det skulle rasa ner.
-Jo men det känns inte bra det här sa min ömhjärtade far.
-Jamen ta och få upp boet igen då, sa mor lite irriterat ,spika upp en hylla o lyft upp bo o ungar igen.
-Ja, sa far, upplivad vid tanken..det kan jag göra. Men spika kan jag inte, för då rasar resten av bona ner.
-Jag får skruva, muttrade han och skyndade in i huset.  Utrustad med en svängborr och köksstol och med en massa skruvar mellan tänderna kom han sättande efter en stund.
.
Bror höll under tiden stadigt  fast mina händer. De sökte sig hela tiden mot det lilla boet och de små fågelungarna.
-Inte röra, förmanade han, rör du pippina så vill deras mor o far inte mata dem mer.
-Vad händer då, frågade jag förfärat, får de aldrig mer nån mat då ?
-Jodå, log bror, då får du ta hand om dom istället och jaga mygg åt dem hela dagarna.
Oh, det ville jag inte för allt i världen, mygg var det värsta jag visste. Inte ville jag jaga de otäckingarna hela dagarna. Dessutom hade jag, efter mina dagliga svalstudier, en ganska bra uppfattning om svalungarnas aptit.  Jag stoppade därför in händerna under mig och placerade min runda lilla bak stadigt över dem.
.
Snart hade far fått upp en liten stabil hylla och lyfte försiktigt upp boet med dess fortfarande upprört skrikande innehåll. Sedan lyfte han in stolen i farstun och föste bort oss allihop till andra ändan av gårdsplanen. Från avstånd, sittande på bastutrappan, kunde vi sedan bevittna den lilla familjens återförening.  Spänningen var nästan olidlig, skulle föräldrarna acceptera boet. Beskäftigt flaxande och kvittrande, undersökte herr och fru Svala fars konstruktion. Efter ett tag verkade de nöjda och återgick till att jaga mygg att stoppa in i de hungriga gapen. Far log brett och puffade mor i sidan.
-Det var en bra ide du fick Kepa sa han.. Mor hette Kerttu och fars smeknamn på henne var Kepa.
-Mmmm muttrade mor, medan hon reste sig upp, vilket besvär för sådana där små kryp. Men hon log mycket belåtet när hon passerade boet på väg in i huset. Far, bror och jag satt kvar en lång stund på bastutrappan och tittade på den lilla familjen, mycket nöjda med oss själva.
.
.
Sedan ägnade svalparet flera dagar åt att pyssla med boet. Växelvis med den ständiga myggjakten, lagade de sitt hem och förankrade det stadigt på den lilla hyllan. Jag fortsatte att sitta på yttertrappan och vrida nacken ur led för svalornas skull. Nu var det på något sätt ännu mer intressant att följa dem. Hade vi inte räddat livet på alla ungarna kanske, o jag själv hade rent av nästan fått dem i nacken, jag kände det som om det var mina fåglar.   Jag följde dem från trappan under hela den långa sommaren och jag var salig när jag såg de små ungarna ta sina första vingliga flygturer.
.
Törmä idag, nu har min systers familj den som sommaparadis,,inga svalor mer tyvärr.
.
.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hussvala
.
.
Ja visst är detta med minnen konstigt..hur gömda de kan vaar för att sedan bara forsa fram..  Nu ska jag ta kväll..jag önskar er en bra sådan

Min vän Michael

Publicerad 2012-05-12 23:43:12 i Allmänt,

vill jag berätta om.  Det är ju så här i livet, att människor kommer människor går. Man korsar varandras livsvandringar, ibland så går man jämsides ett tag, ibland slingrar stigarna åt skilda håll, ibland så försvinner personerna för gott i fjärran. Men så finns det vissa, vilkas stig går, kanske inte parallelt med ens egen, men så pass nära att man kan skymta varann på avstånd. Då är det ju lättare för stigarna att då o då mötas.  Så är det med Michael.
.
Vi träffades för första gången i ett bibliotek, på högstadiet, i åttan eller nian.  Jag hade sett honom tidigare, det var en relativt liten skola, så alla kände mer eller mindre alla.  Men vi hade inte pratat.  Och detta första möte slutade inte alltför bra.   Jag blev mer eller mindre skitförbannad.  Han satt nämligen o kastade suddgummibitar på mig, o de trasslade in sig i mitt hårsvall.  Jag hade enormt tjockt o tätt hår på den tiden.  Så efter att ha skällt ut honom så stormade jag därifrån.   Trots mitt utbrott så hände samma sak ett par dagar senare. O vad som sen hände vete sjutton, men vänner blev vi.   Från den dagen så träffades vi ofta.. Hans vänner o mina vänner flöt ihop till en jäkligt tight enhet.
.
.
Vi upplevde o genomlevde slutet på sjuttiotalet o början på åttiotalet ihop.   Det var musik, det var filmer, det var politik. Det var ett bokcafe, det var en politisk kurs, det var ungdomsförbund. Det var långa nattvandringar det var grillkvällar det var trängsel i soffor det var kuddkrig det var kramar det var närhet, det var ett evigt övernattande hos varandra, det var frukostar o improviserade raviolimiddagar,  det var hamburgare o pucko. Det var fotograferande, det var missförstånd o ledsna miner, det var skratt o en massa kärlek. Det var flickvänner, det var pojkvänner, det var stöd. Det var ställa upp, det var lyssna o ibland inte orka lyssna, men lyssna ändå..
Ja det var att finnas till för varann, o igår kväll, så satt vi o pratade över nätet i säkert fyra timmar  allt det där..det finns än..  Älskar dig vännen..

Gomorron..fortsatt regn o rusk

Publicerad 2012-05-12 16:07:46 i Allmänt,

väder.. Ja mina vänner..vädret envisas med att vara vidrigt.. Det har blåst och ylat o regnat mest hela natten..ja kvällen igår oxå för den delen..  Och idag har vi marknad i byn..jag tycker väldigt synd o alla ungar som vill dit..  Käre svärsonen och Zac ska dit en runda..ungdomarna likaså..men maken jag Petra och Zelda stannar nog hemma..  Det lockar inte alls att gå dit..
.
.
Min minnesresa har fortsatt..alla dessa bilder..så själaglad jag är för dem idag.. Tänk alla år jag släpat med mig pärmarna med negativ..inte värdesatt dem så väldans egentligen..men ändå hållt fast vid dem.. Även mina kära mörkrumsprylar ligger i källare..ett komplett mörkrum som jag för första gången monterade upp i morsans klädkammmare.. Hon var väldigt tveksam..milt sagt..över alla dessa  konstiga vätskor.. Jag minns hur hon stod i dörröppningen o försiktigt kikade in..som om hon trodde jag skulle spränga hela huset i luften..kemikalier ju..farliga saker..   Nå det tog dock inte lång tid förrän nyfikenheten tog över..o sen satt hon i många timmar på en kökspall i den lilla trånga garderoben o såg sin dotter trolla fram bilder..
.
.
Idag skulle vi fått finfrämmat..men de fick avboka.. Tråkigt..men det går  fler tåg...
.
.
Eftermiddag har vi hunnit till nu.. Blogg.se har inte varit på bästa humör idag så jag har inte kunnat få detta inlägg färdigt..vi får väl se hur det går nu.... Ja ute regnar det fortfarande..den ena tonåringen ska ändå ge sig iväg på marknaden..ja lycka till gummman..blött o eländigt lär det vara där nere..det är då säkert.
.
Här hemma fortsätter jag o kika på gamla negativ.. Jag hittade en serie bilder på ett älskat fågelskrälle..en nymfparakit med masor av attityd..som jag var sambo med i rätt så några år..
.
Ja som sagt attityd..mitt te ur Birkakoppen smakade tydligen bra..
.
.
.
O så snor vi lite frukostflingor,,denna fågeln hade mycket av skata i sig..stal allt inom räckhåll
Mysigt..en kärvänlig liten själ var hon
.
Ja inte satt hon då speciellt mycket i sin bur..
Lilla kråkan..måste erkänna att jag saknar henne än..
.
.
Här är det bus på hög nivå..doppa en avbiten blomgren i tekoppen..jättekul
.
Ja nehe..nu stänger jag igen för idag..strax dax för lite matpyssel..varma mackor ska det bli idag..  Ha en bra lördag..kram

Vädret främjar mig

Publicerad 2012-05-11 18:54:31 i Allmänt,

och min nya hobby..  Jag kan i alldeles lugn o ro ägna mig åt att frossa i gmala foton o de minnen de för med sig.. För ute är det rena rama ruskvädret.. Regn åska och blåst har det så långt hunnit med..  Vi får väl se vad nästa fas blir..hagel kanske..skulle inte förmåna mig..o inte bryr jag mig heller..
.
.
Ja min minnesresa fortsätter..herredumilde vad jag har tagit foton i mina dar..jag har bara hunnit skarapa lite på ytan ..men roligt är det.. Som tur är så är maken lika ivrig att få använda scannern ..annars hade jag nog suttit hela dagen..  Nu sitter han o klickar sig igenom sitt liv i bilder o ser ut att ha riktigt roligt..
Medan jag kikade runt bland negativen så hittade jag bilder från en resa till Finland som jag o min lilla extrasyster gjorde..  Vi var inte så gamla..tror jag slutade nian det året o hon är fem år yngre än jag.. Men våra föräldrar släppte iväg oss på egen hand..helt otroligt när man tänker tillbaka..
.
Vi tog buss och tåg genom Sverige..med ryggsäckar packade med allt nödvändigt.. Tanjas ryuggsäck var lika stor som hon själv nästan..men det där var inte förhandlingsbart..hon skulle ha en likadan som jag..punkt..
.
.
Att hon knappt orkade bära den låtsades hon inte om.. Oftast slutade det med att jag fick släpa på bägge..utom vid ett tillfälle då vi fick springa för o hinna med ett tåg..då fick jag bära båda våra ryggor samt ta ungen under armen o springa för livet för o hinna med.
.
Min lilla medresenär<3
.
.
Vi tog finlandsfärjan över..blåsigt var det uppe på däck
.
.
.
Och stundtals soligt o fint oxå
.
Mat hade vi oxå vett o stoppa i oss..frukostbuffen troligtvis
.
Livbåtar fanns..det var ju tryggt
.
O glass,,jäkla unge..
.
Buss igen på finska sidan
.
O nu började en liten en bli trött
.
Väl framme så mötte pappa oss..Några veckors semester..sen var det dags o göra samma resa hem igen..  Även det gick bra..

Morsan..

Publicerad 2012-05-11 08:23:28 i Allmänt,

jag har insett att jag hade en rätt häftig sådan..  Jag satt o kikade igenom negativen o hittade ett par kartor som jag fotat under en kanotutflykt . Jag o min lilla extrasyster Tanja hade planerat en kanotutflykt och då bestämmer sig morsan för att hon ska med..  För syns skull så påstod hon ju att det var för o hålla koll på oss..men jag tycker bilderna talar sitt tydliga språk..tanten hade skitskoj..
.
.
.
.
.-
.
.
Hahaha underbara morsan..jeans o flytväst o står o balanserar i en kanot..detta är taget säg 79..då var hon alltså 57 bast på bilderna.. Respekt mina vänner..

Walk down memory lane..

Publicerad 2012-05-10 20:02:42 i Allmänt,

,ja herredumilde så roligt jag har haft..  Jag är själaglad att det spöregnade o ruskade o bar sig åt idag..  För jag hade då rakt inte haft tid över för nåt trädgårdsarbete idag inte..nee minsann.. Jag har frossat i gamla foton mest hela dagen.. Den där scannern var så lätt att manövrera att även jag som är känt oteknisk klarade det galant..  Jag gjorde en djupdykning ner bland alla gamla negativ o hittade minnen..massor av minnen..säckavis med minnen.. Har ni inte inhandlat en dylik mackapär så ge er iväg i morgon dag o gör så..
På åttiotalet så tillbringade jag och min dåvarande sambo ett par somrar i Spanien..hans bror bodde och arbetade där nere.. Så vi åkte motorcykel ner igenom Europa..ett äventyr bara det.....
Men jag tänkte visa er några bilder som jag faktiskt inte själv sett förrän idag..det är en rulle svartvita bilder som aldrig kom längre än till negativstadiet..
.
,
,
,
.
.
,
.
.
Vilka minnen..och så roligt att hitta dessa små minnesgömmor..
.
Nu ska jag kika vidare..ha en bra kväll

Dimmig morgon..

Publicerad 2012-05-10 09:00:35 i Allmänt,

här o nu..Ja det var helt ogenomträngligt i morse vid sjutiden när vi vaknade.. Nu har det lättat en hel del..men fortfarande ser man hur träden långt borta är aningen suddiga i konturerna..  Dimma kan faktiskt vara vackert..det är som om moder jord använt akvarellpenslar och suddat till världen.
.
.
Jag har haft ett rent elände att leda upp min tillvaro nu på morgonen..jag är stel..inget vill som jag vill..det är som om varje led från fingrarna o upp till axlarna satt sig till motvärn..urrkk O just idag såklart..när jag har så mycket att göra.. När man får hjälp med trädgården så vill man ju vara i form..o kunna hjälpa till o vara med..  Nu vet jag ju ioförsig inte om det ens går att jobba därute idag..det är kanske för blött.. Men men..lederna kanske lossnar..jag får väl ta min medicin i värsta fall..o ta tröttheten som följer med de tabletterna...
.
.
Nu sitter jag i allafall här med min dator och dricker morronkaffet..det är alldeles tyst o stilla..skolbarnen är iväg och Zelda sover nog verkar det som...det hörs inga hii o hoo därnerifrån..  Hon växer och utvecklas så det knakar i hela huset nu.. Igår lade jag henne  på golvet o hon gungade fram o tillbaka på sin runda mage..jag hade lagt lite leksaker framför henne..o de  försökte hon komma åt..hon kom snart på att om hon daskar handerna i golvet så kan hon dra sig framåt.. Vilken lycka när hon kom åt leksakerna.. Sen låg hon en stund o jollrade o plötsligt  rullade hon runt för första gången..lade sig på rygg . Det är häftigt att få följa hennes utveckling så här från första parkett..
.
.
Vårt LCHF-ätande går väl hyfsat..det börjar bli drygt..eftersom det inte händer så mycket på vågen..ja eller det gör det kanske..för vi har inte vägt oss på några veckor nu.. Vi har inte ökat åtminstone..det är jag säker på..vi gör säkert något mysko fel eller så är vi på nån platå just nu..viktminskningen ska tydligen ha sina platåer där man kan stå relativt stilla ett tag..  Nå vi har inte direkt nån brådska..huvudsaken är att vi mår bra..
.
Idag så ska jag inhandla mig en scanner till min dator..därman kan scanna diabilder och negativ..det är något jag velat prova länge nu.. För gamla negativ o diabilder har jag gott om.. Så ikväll ska de  rotas fram o det ska bli spännande o se hur detta funkar..
.
.
Ne nu ska jag trava runt o se vad ni pysslar med..ha en bra dag..kram

Hehej... kväll

Publicerad 2012-05-09 22:27:48 i Allmänt,

hann det visst bli så där bara..  Inte har jag hunnit med mycket alls idag..men det känns ok det oxå..  Jag har nog behövt en stillsam dag-...bra för både kropp och själ.. Det har varit omtumlande rent psykiskt de sista dagarna samtidigt har kroppen bråkat mer än vanligt med mig.. Det har varit en häftig resa detta..jag har bokstavligt talat känt hur bitarna klickat på plats inom mig.. Nu känner jag mig helare än jag någonsin gjort tidigare under det halva sekel jag travat runt här på jorden..
.
.
Ja en väldans stillsam dag har vi haft..skrotat runt här hemma..varit o hälsat på goda vänner en stund..o gjort en liten handlingsrunda..in på en loppis o så Netto.. precis lagom mycket för en dag..  Sen lagade vi mat,,chipotlekyckling och pasta..och en ugnsplåt med grönsaker och rotfrukter blev det idag.
.
.
Nu på kvällen så kom det en rejäl regnskur..den hade de ju hotat med så det var ju väntat.. Maken o svärsonen hann i allafall bygga färdigt studsmattan..så den är nu officiellt invigd..
.
Imorgon får det hjärtans gärna vara uppehåll i regnandet..så man kan få lite undanstökat på gården..lite småplock kvar är det.. Vi skulle få hjälp imorgon oxå..så därför hoppas jag verkligen på fint väder..
.
Igår så tog jag en liten runda med kameran i trädgården..
.
.
Lite myrperspektiv på deta kort..äppelträdet blommar så smått..
.
.
.
.
.
Sippor.
.
Gullviva.
Ärtor, lök och sallad på g
.
Så underbart det är att ha en trädgård..jag är nog inte en hel människa om jag inte har en jordplätt att påta i..känslan av solvarm jord mellan fingrarna en tidig sommarmorgon..lyckan att få fylla en korg med sallad vårlök spenat och ruccola.. Finns inget bättre..det är livskvalitet..
Nu ska jag dra mig in i sovrummet och krypa ner med en bra bok..det blir en lång dag imorgon..  Tack goa ni för era kommentarer här på bloggen o via facebook..jag är så glad ni finns..

Godmorgon..vet ni vad?

Publicerad 2012-05-09 08:05:06 i Allmänt,

Jag känner mig lycklig idag...jag vet inte riktigt vad som hänt men jag känner hur jag på något sätt landat i mig själv de senaste veckorna.  Det är nog därför detta filososferandet om identitet har dykt upp på bloggen nu i de senaste inläggen.  Jag har trevat runt inom mig själv i så många år..mått uselt bitvis..ja riktigt uselt.  Jag har känt mig ensam eftersom jag inte vetat vem jag är..  Ja detta låter ju helskumt..men jag har tillbringat så många år av  mitt liv åt att se till andras behov att jag fullständigt utplånat mig själv. Jag har lyssnat, jag har gett råd, jag har fixat och donat åt andra.. Men jag har varit urusel på att lyssna på mig själv.  Det riktigt sorgliga i det här har ju varit att eftersom jag inte värdesatt mig själv så har ingen annan gjort det heller.
.
Jag har funderat hela kvällen igår på mina föräldrar.. Jag älskade, älskar dem..jag miste dem för tidigt dock.. Jag var bara 18 när jag miste min mor och jag tror det var därför jag tappade så mycket av mig själv och min identitet..  Jag har inte insett hur ensam jag varit i allt..jag fick vänta, föda och fostra mina barn utan att ha min mamma som stöd..  Jag fick inte dela något av detta med henne..jag kunde inte ringa henne o berätta om deras första steg..jag kunde aldrig säga till dem att nu åker vi till mormor. Min far hade flyttat till Finland några år tidigare..så han fanns inte heller i närheten.
.
Det jag tycker är det allra sorgligaste i det här är att jag någonstans inom mig förvrängt bilden av mina föräldrar..  Jag har nog för att skydda mig mot sorgen valt att se deras dåliga sidor..speciellt min mors..  för naturligtvis fanns det även sådana hos dem..  Men jag kände mig oerhörrt sviken när jag miste henne så jag valde att glömma bort vem hon var och hur mycket hon gav mig under de år hon fanns i mitt liv.  Den senaste tiden har jag någonstans inom mig nått fram till henne igen.. Och genom minnena av henne har jag hittat tillbaka till mig själv. Till den personen som mina föräldrar formade..dessa två fantastiska individer som de ju var.
.
.
Jag tror mig veta varifrån detta genombrottet kom..under den senaste månaden har jag varit en flitig gäst  på en facebooksida som avhandlar den här byn som jag bor i.  Där kan man frossa i bilder från alla gångna årtionden..det kryllar av anekdoter och minnen..ja det är en fantastisk sida.  Genom den har minnenas flodvåg vällt igenom min själ.. Det har varit som ett reningsbad.. En bidragande sak är nog oxå min brorsdotters nyfikenhet på sin farmor..hennes frågor har fått mig att leta i minnets gömmor efter saker att berätta om mamma..
.
.
Jag är fruktansvärt lycklig över detta..Men även lite sorgsen..jag inser ju att jag berövat mina barn bilden av min mor..men det går ju att rätta till..det är aldrig försent.  Jag har fått tillbaka mig själv, nu kan jag dela med mig av detta till barnen.. Nu blev detta lite långrandigt--och säkert inte så intressant för någon annan än mig själv..men jag behövde skriva av mig..se det på pränt--
.
.
Nu ska känslosamma jag dricka mitt kaffe o fundera vidare..jag önskar er en riktigt bra dag..det ska jag ha..
.

Våren som inte blev..

Publicerad 2012-05-08 09:27:05 i Allmänt,

av..  Ja så känns det just nu..  För nu är det svinkallt IGEN..  I natt fick vi täcka över plantor på balkongen..så kallt var det.. Ingen sol i sikte och grått o trist ute..blääää  Detta är tröttsamt..man blir trött..man blir seg..man kommer inte igång riktigt..   Jag har en massa planer för utflykter o trädgårdspyssel o grillkvällar..men orken finns inte. Men jag är inte ensam märker jag..från var o varnnan blogg gäspas det o blinkas yrvaket mot bloggvärlden..ingen orkar riktigt nånting.. Är det nån av mina bloggvänner som inte känner igen sig, så får ni gärna hojta o protestera..

.
.
Idag så behover iofs inte dagen innehålla särskilt mycket av någonting..Min hemskevärk har slagit till på allvar idag.. Så illa att jag knappt kom upp ur sängen i morse.. Nu har jag strandat i mitt soffhörn.. Min älskade klippa i livet..maken.. har försett mig med en kopp kaffe innan han for iväg..  Så jag överlever och har det rätt bra här just nu..kaffe dator och en varm mysig filt..större krav har jag inte för tillfället..
.
.
Alla eventuella planer för denna dagen är härmed officiellt skrinlagda..  Sitter o funderar på vad vi ska äta till middag..nåt väldigt enkelt o lättlagat så att jag inte behöver blanda min värkande lekamen i den processen.. Nå det får ungarna o maken fundera ut..maken har blivit väldigt duktig på matlagning på sistone.. Nog för att han lagat mat tidigare..han har ju dock överlevt som ungkarl i många år..men nu har han börjat experimentera  mer..sveper elegant ihop kryddblandningar och vågar mycket mer..och gott blir det. Detta att han vågar sig på matlagningen är en enorm avlastning för mig.. Nog för att han hjälper till med en massa här hemma..men just matlagningen har alltid legat på mig..och efter så många år av matlagning dagligen åt en stor familj..så är jag rätt less på det stundtals..
.
.
För att återgå till det här med identitet  Så läste jag Cickis kommentar på mitt förra inlägg och det fick mig att fundera vidare.. Där berättar hon om hur finländare som bott i Sverige öppet attackerade svensktalande på en rundtur i Helsingfors..  Det gjorde mig ledsen..men jag blev samtidigt inte förvånad..  Alla anpassade sig inte o kände sig välkomnade av sitt nya hemland..  Men jag tror det är upp till individen..  Min far sa alltid att moder Svea tog emot oss när faderlandet inte förmådde mer..han menade att Sverige var en möjlighet i en omöjlig situation. Vi kunde inte klara oss i 60-talets Finland..han fick inga arbeten helt enkelt..o då såg han det som att Sverige räckte ut en hjälpande hand. Jag har sett mycket bitterhet bland mina landsmän..min far var stundtals inblandad i hetsiga diskussioner runt vårt köksbord med grannar och arbetskamrater.  De var bittra över att ha lämnat Finland..de trivdes inte..de hade svårt med språket..ja allt var fel..  Min far satt och lyssnade och höll inte med,,vilket han sa..o diskussionerna kunde bli långa..
.
.
Det jag mins som mest signifikant för min far var hans ständiga nyfikenhet..han var nyfiken på sitt nya hemland..på seder och bruk..vad var likt Finland...vad gjorde svenskarna annorlunda..  Vilka var de från balkan..bland jugoslaverna hade han många vänner.. Så även min mor,,hennes bästa vänninna var en mörkhårig skönhet med hetsigt temperament som hette Ljubica..de pratade på sina respektive språk viftade o pekade..skrattade och drack miljoner koppar kaffe..ömsom kokkaffe hos mamma ur Arabiakoppar..ömsom starkt kaffe ur små guldkantade  koppar hos Ljubica en trappa ner. Min far kom hem från bruket o berättade med lysande ögon om olika maträtter han fått smaka ur jugoslavernas matlådor..  Vad jag vill ha sagt me detta är helt simpelt..att med glädje ödmjukhet och nyfikenhet så kommer man långt..
.
.
Nehe..nu kom maken hem..så nu äter vi väl frukost..ha en bra dag mina vänner..kram

Solen kom..

Publicerad 2012-05-07 18:54:21 i Allmänt,

ändå..den segade sig igenom molnlagret o har faktiskt förgyllt mest hela dagen för oss här i byn..  Lite småpåt hann vi med i trädgården o sen hem till en go vän för att hjälpa henne med att sätta upp gardiner..hah..det var ju en syn..två värkbrutna damer som försöker trä i gardiner på stängerna..ja herrejisse..tur man kan skratta åt eländet..men med lillsyrrans hjälp så kom de upp..o fint blev det..
.
.
Jag fick lite kommentarer på förra inlägget som fick mig att fundera vidare på detta med språk o identitet..  Hur hemskt viktigt det är med en stark identitet..och hur utsatta vi andra och tredje generationen invandrare är.. Hur beroende av hur våra föräldrar förhåller sig till sitt eget språk och sina rötter..  För mina föräldrar var det finska arvet viktigt..jag växte upp stark i vetskapen om varifrån jag kom..hur min kultur såg ut..hur mitt land formats och vilka våra stora män och kvinnor var.. Mina föräldrar citerade ur Kalevala..de läste och diskuterade böcker skrivna av finska författare..de lyssnade på finsk musik.. Det finska var ständigt närvarande.. Men och detta är ett viktigt MEN..DE FÖRAKTADE ALDRIG SITT NYA HEMLAND..TVÄRTOM..De försökte utifrån bästa förmåga att lära sig svenska..att följa med i svensk politik..traggla sig igenom svenska dagstidningar. De uppmuntrade mig hela tiden att läsa även svenska böcker att bygga upp ett starkt ordförråd på svenska..  Jag fick alltid höra att jag skulle slå upp de ord jag inte kunde på vårt nya hemspråk..
.
.
Ja så växte jag upp..idag har jag bott i mitt nya hemland i 45 år..så detta är väl numera mitt hemland..eller?? Ja jag älskar Sverige..jag älskar Blekinge..jag älskar denna lilla by där jag jag bott i så många år.. Men är jag svensk..helt ärligt..jag vet inte..mitt hjärta kanske kan härbärgera bägge länderna.. Jag vet inte om jag klarat av att bo i Finland..för jag bor ju här.. Ja detta är svårt,..mina barn är födda och uppvuxna här..deras identitet är nog till största delen svensk.
.
.
Ibland så övermannas jag av en rent plågsam längtan hem till Finland..men om det är dagens Finland..eller barndomslandet med myggsomrar och barfotasprång nedför strandstigen till badbryggan..gummistövelsstegen längs myrkanten..fiskestunder i en tjärdoftande eka..ja det kan jag nog inte riktigt reda ut inom mig...
.
Här är mitt finska barndomsparadis..här har jag fiskat, simmat, drullat i med gummistövlar o allt,,fått kallsupar o fnitteranfall om vartannat..
.
.
I denna satt man i timmar..avhandlade världsproblemen eller bara existerade..
.
Ja visst är det stundtals förvirrande att stå sådär mellan två länder..men även berikande.  Jag har ju mycket mer som ryms inom mig än de som bara har ett land.
.

En aningen kylslagen..

Publicerad 2012-05-07 08:28:43 i Allmänt,

morgon mötte oss när vi slog upp balkongdörren i sovrummet vid sjutiden..   En liten ynkans solglimt lyckades busa runt en stund innan en massiv molnmatta sjasade iväg den.. Nu är det genomgrått och fortfarande kallt. Nu gör det inte så förfärligt mycket just idag då jag ändå har inomhusaktiviteter inplanerat..jag o lillsyran ska till en god vän som flyttat..och hjälpa henne med att packa upp.
Söndagen gick stillsamt till..jag var inte utanför dörrarna på hela dagen..om man inte räknar balkongdörren då..för där ute har jag vistats åtskilliga timmar igår..o planterat om allt ju..  Man kan ju tycka att det hade passat fint med en solig och varm morgon nu så vi fått äta frukosten därute..men det kommer väl sådana oxå framöver..
.
Jag satt tidigare och  funderade på detta med Facebook..en liten trevlig bieffekt av nämda inrättning är att jag övat upp min finska igen.. Jag har alltid haft ett starkt modersmål..tack vare min kloka mor som såg till att jag pratade enbart finska i hemmet..försökte jag prata svenska med henne så svarade hon helt sonika inte.. Hon såg och iakttog hur våra bekanta hade det och förfasade sig över att många av mina jämnåriga   tappat sitt hemspråk.. Min mamma kunde vara en oerhört resolut kvinna, hon gjorde något åt saken och inhandlade raskt en finsk ABC-bok. Så när jag var sex år gammal så fick jag lära mig att läsa och skriva på finska..hon såg verkligen till att finskan blev mitt första språk på alla plan.. Bokhyllorna innehöll lika många böcker på vardera språket. Vi hade en prenumeration på finska Kalle Anka,,samt en finsk dagstidning. Sen hade jag ju finskaundervisning i skolan hela skoltiden ut..även i gymnasiet..och jag hade alltid en femma i betyg..tack vare min mamma.  Jag läste och skrev obehindrat på finska långt in på åttiotalet..sen vet jag inte vad som hände..  Jag kan inte skylla på min fd man.. han trots sitt sydeuropeiska ursprung så talade han finska flytande..finska och sju andra språk.  Men jag slutade läsa finska böcker och plötsligt så brevväxlade man inte längre med folk..så min finska sköts åt sidan.  Så nu med Facebook då..då har man ju fått kontakt med släktingar o familjemedlemmar på ett nytt sätt..o nu måste man skriva igen..  I början var jag fruktansvärt osäker..jag ljudade tyst inom mig o försökte få ihop allt rätt.. Men plötsligt lossnade det, och nu märker jag hur den plötsligt flödar igen..helt fantastiskt..det är som att få tillbaka en bit av sin identitet som legat glömd.  Så nu ska jag börja läsa böcker på mitt modersmål igen..detta fantastiska rika språk som lämpar sig ypperligt i skrift..och jag ska njuta av varenda stund.. Tack mamma för att jag fick en sån fin gåva av dig, mitt modersmål.
.
.
.
.

Sippor rosmarin chiliplanta tomat och rosengeranium

Publicerad 2012-05-05 17:41:46 i Allmänt,

fick följa med från Oppmanna plantskola idag..  O herredu milde så mycket roligt de hade..men trädgården kan ju inte härbärgera hur mycket som helst..o framför allt..jag orkar inte sköta allt för mycket..så jag fick besinna mig..
..
Vi steg upp rätt tidigt idag o åkte hemifrån redan vid niosnåret..  Vi åkte en liten byaväg över ryssberget..  Överallt log våren ljuvt mot oss.. Allt var skirt grönt o sådär vårfräscht som bara den första grönskan är..  Denna vägen är oerhört mysig att färdas..då den slingrar sig ömsom genom vacker gammal bokskog ömsom bromsas in av små minibyar och äppelodlingar.. Små röda stugor omgivna av yrvakna trädgårdar där forsythian väl är den som mest ger sig till känna nu..även fruktträden blommar så smått som gräddvita plymer i grönskan..
.
Väl i Sölvesborg så kikade vi in på Lions loppis..det finns fler men vi nöjde oss med en av dem idag.. Där fyndade jag en stor fruktskål och ett soffbord till Isas vind,,roliga dricksglas..och en fantastisk stol..en ja vad kallar man det..länsstol..i trä med stoppad sits....just nu är den målad i rostrött..men jag har en vision av den i vitt eller grönt..men vi får se,,den har så härlig patina i färgen nu..så den får kanske förbli röd..
.
Från Sölvesborg åkte vi mot Oppmanna..vi passerade näset mellan Ivösjön och Oppmannasjön där  vackra  Bäckaskogs slott ligger. Idag tycket vi inte vi hann med ett besök..men senare i vår så ska vi absolut åka denna vägen igen o då göra ett längre stopp och fotografera lite..
.
Skåne är vackert..måste jag erkänna..nästan lika vackert som Blekinge,,åtminstone i trakterna runt Vånga..här avlöstes de honungsdoftande varmgula rapsfälten av fantastiska fruktodlingar..oppmannasjön o Ivösjön tävlade med varann om uppmärksamheten.. I fjärran reser sig Vångaberget.. Man trodde bitvis inte att man var i Sverige..
.
.Rapsfält och fruktträn i bakgrunden.
.
.
.
Väl i den lilla byn Oppmanna svängde vi in vid plantskolan o sen var jag förlorad för världen för en stund framöver..
.
Här fotar maken mig när jag försvinner in bland gångarna..så han greppade kameran o tog lite bilder ..
Och det gjorde han bra..här följer hans bilder..
MYCKET att frossa i.
Lärkträd
.
.
.
.
Vad exakt han fotat här vet jag inte..
.
Ja en fin dag hade vi..det kommer vi att göra om snart.. Nu blommar snart alla fruktodlingar runt vånga..o det vill jag inte missa..
O det hann bli söndag innan jag fick detta inlägg klart..men bättre sent än aldrig ju...  Söndagen har gått i lite stilla mak..balkongen har jag färdat.. Så nu kan man sitta där och mysa..bland pelargoner o lobelior o tomat-o chiliplantor.. Mynta ska jag gräva upp o sätta i kruka..likaså vill jag ha en persiljekruka därute..
Nu säger jag hej..o önskar er en riktigt trevlig söndagkväll..kram på er..

Kväll..fredagskväll

Publicerad 2012-05-04 20:31:34 i Allmänt,

så skönt.. Nu har vi ju inte haft annat än helg på sistone. Valborg och första Maj ett par dagar emellan o sen fredag igen..  Skönt och vilsamt har det varit hemma hos oss..  Inte många knop har det tuffat på i..men behöver det göra det..nee Igår hade vi en trädgårdsdag..o rensade och fick undan en massa..en vän var här o hjälpte oss..o han som orkade kratta tog den biten o det blev så fint..allt som vintern skräpat med är nu borta och bara lite rabatter som behöver rensas kvarstår. I morgon skulle jag vilja fara till nån plantskola..funderar på en vid Oppmannasjön i Skåne..en väldigt bra plantskola med enormt urval och humana priser..  Vi har ett träd som vi måste ta beslut om vi ska låta växa upp eller ta bort..jag personligen tar nog bort det o ersätter med ett fruktträd..så jag vill kika på sk familjeträn..med flera äppelsorter ympade på samma stam. Sen vill jag utöka mitt innehav av anemoner..jag har tuvsippa mosippa o nån till..Anemoner är definitivt mina favoriter..från vitsippan via blåsippan till de mer exotiska varianterna.. Sen så ligger ju plantskolan i ett fantastiskt område..där e så vackert nu när fruktträden sakta börjar blomma..så min kamera lär få jobba.. Att det sen ligger ett par loppisar längs vägen..ja det är ju bara ett plus..
.
.
Lite funderingar har jag haft de senaste dagarna..ledsamma sådana.. Jag har vänner i min omedelbara närhet som håller på och bryter upp..de kommer att flytta isär.. Jag blir alltid helt ställd i sådana här situationer.. Vad säger man..vad gör man..hur ska man trösta.. Nej trösta kan man inte..de flesta separationer är oerhört jobbiga..på många plan..känslor som går överstyr åt alla håll..gråt och ilska. Ja huua...man känner sig hjälplös..och ledsen
.
.
Idag har maken och jag gjort en liten utflykt till Karlshamn..inhandlat helgmat och en studsmatta modell större.. Det blev populärt hos ätteläggen..ja kanske inte maten så mycket..men mattan..
På hemvägen så tog vi en liten omväg genom småbyarna..vägen gick bitvis inne i underbara bokskogsområden..så vi stannade till o plockade fram kamerorna..
Makens bild
.
Makens bild,,långt därnere skymtar kabbelekor
.
Nu har bokarna börjat slå ut på allvar..
.
Här var det rast i bregottfabriken...så rofyllt
.
En endaste myra såg jag..så vi samtalade en stund..
O nu säger jag godnatt..nu gäller soffhörnet o kanske en film..ha en bra helg alla..kram på er..