Lyckas inte

Publicerad 2014-09-30 11:57:46 i Allmänt,

hålla liv i bloggen.. Jag försöker verkligen men känner mig inte lika hemma här mer..  Nå skam den som ger sig och jag brukar ju inte ge mig i första taget..   
 
Här har vi gråmulet och småkallt, funderar ändå på att ge mig till skogs och kika efter trattisar..  På tal om svamp så håller jag på med en fotobok till Zelda..den ska ha bilder på henne ute i skogen och sen en liten svampskola samt en liten saga om en liten nalle till skogs..  Jag har haft barnsligt kul när jag fixat och trixat med fotona till boken...
Ja jag håller nu på och bygger ihop den på Vistaprint.. Jag hoppas jag hinner innan jul..  
 
 
Jaha skogen var det ja..vi hörs <3
 

Myssöndag

Publicerad 2014-09-21 14:41:00 i Allmänt,

 har vi här hemma.  Det doftar från ugnen, det är mangochutneymarinerade revben som sakta grillas där. Vi har roat oss med att sortera böcker, ett sånt himla pyssel innan man får in allt man vill behålla i hyllorna..  Mycket hamnar på antikvariat och en del blir julklappar och en del har ungarna plockat till sig. Böcker finns ju i överflöd i dag på alla loppisar så man samlar snabbt på sig för många.  En gång i halvåret gär jag en rensning och kör överflödet till antikvariatet i byn. Det brukar ge en bra slant, så vi går aldrig back på våra bokinköp.
.
.
Det har regnat av och till hela dagen men  nu kikar solen fram..  Så skönt med lite regn då det varit alldeles för torrt i skogarna..svampen som började kika fram har helt torkat bort på sina ställen.
 
Nu fortsätter jag min söndag här, ha det fint <3
 

Valvaka och skogsmulleliv.

Publicerad 2014-09-15 15:26:07 i Allmänt,

Ja ungefär så har väl gårdagens tett sig.   Valet gick vår väg, vi som ville ha rött. Så det är alldeles utmärkt det, men sen hände nåt som jag har svårt som attan att smälta.  13 procent av Sveriges befolkning valde SD..det står dem naturligtvis fritt att göra så..skam hade väl varit annars..  Mennnnn VARFÖR valde de SD.....den frågan snurrar och snurrar inom mig..och helt ärligt svaret är långt ifrån självklart.   Nu är detta inte en politisk blogg och jag tänker ingalunda förvandla den till det..men frågan finns och den måste vi alla fundera på.
.
.
Innan valvakan så tog vi oss ut till skogs en runda för att tanka lite frisk luft och energi.  Härligt väder och nu kommer trattisarna o de rödgula trumpeterna med väldig fart.. Står nästan och stampar ner varann av iver i mossan... Vi plockade nån liter med oss hem som vi torkade i svamptorken.
.
.
 
 .  
 
 
 
 
Min svampplockarutrustning..  Den stora korgen är fenomenalt fiffig att bära runt kameror och annat i.. 
'
Har ni sett sån storlek de börjar få.. lönar sig snart att plocka i stor mängd.
 
En endaste KarlJohan fann vi..ståtlig som bara den stod den där i mossan.
Nu ska jag koka en kycklingsoppa färdig.. Jag önskar er alla en trevlig måndag.
 
 
 
 

God lördag på er.

Publicerad 2014-09-13 08:16:02 i Allmänt,

Lördagar är trevliga dagar, de kan man fylla med så mycket bra saker och upplevelser. Denna ska jag fylla med en skogstur och under den ska jag fylla nån korg med svamp troligtvis.  Sen ska jag fylla dagen med mjuka skosstigar genom mossiga skogar och lagom höga stenar att landa rumpan på för att vila.  En och annan kaffepaus får nog rum i dagen med och en macka med stekt ägg kanske. För att inte tala om klar krispig luft som man kan fylla lungorna med..  Ja en redigt välfylld dag blir det.  
 
 
.
.
 
Vet ni att det finns människor som inte trivs i skogen, det begriper inte jag.  Jag tycker synd om dom, de går ju miste om så mycket.  Hösten är min tid på året, då tankar jag massor av kraft både fysiskt och mentalt därute på skogsstigrna.  Sommaren går mig ofta förbi, den är bara en tid att försöka utstå värme och andra jobbigheter men på hösten lever jag.  Då vaknar något inom mig och ropar ut mig till skogs.  
.
.
På alla skogsturer är kameran med, och just nu fotar jag svamp..massor av svamp.  Svampar är fascinerande, Vet ni..ibland när jag fotat en ätlig sort så kan jag knappt förmå mig att plocka den sen..man blir ju nästan bekant med dom ju.. Inte kan man rycka loss en kompis längs med mycelet och skära opp..
 
 
Som tur är så fotar jag ju en massa oätligt med..sist blev det mycket röd flugsvamp, sagosvampen.
 
Röd flugsvamp (Amanita muscaria) och NEJ den är inte ätlig även om en del gamla svampböcker faktiskt säger det och en del tokiga människor berusar sig med den.. LÅT STÅ !!!!!!
.
.
Karl Johan verkar ha tagit slut för i år i mina skogar , men strävsopp finns det ännu gott om.
 
 
 
 
 
 
 
 Tegelröd björksopp (Leccinum versipelle) är en bra matsvamp. Den ska man dock tillaga ordentligt, minst 20 minuter annars kan man få magproblem.
Nehe, nu vill jag ha kaffe, ha en fin lördag..fyll den med bra saker <3
 

Godmorgon,

Publicerad 2014-09-05 17:00:14 i Allmänt,

Hemskevärken knuffade ut mig ur sängen redan vid sjutiden så det var bara att kravla sig upp och starta dagen.   Jag har en kraftig inflammation i ett muskelfäste vid knäet och fotleden som ju blivit snedbelastad värker så idag MÅSTE vi nog bli hemma från skogen.
Det är inte helt fel med en vilodag så egentligen så är jag inte så ledsen, men visst lockar skogen .  Det gäller att ta tilllvara på fina höstdagar men även på svampen. KarlJohan har en relativt kort säsong till skillnad från t ex Trattkantarell och Svart trumpet.  Nu har vi ju redan fått hjälp att plocka massor i år men sen vet man inte när herr Kalle behagar komma igen nästa gång..  Sådana här mängder har jag aldrig skådat förr.
.
.
.
Nu hör jag Zeldas kvitter där nere, kan det vara så att mummi får ett morgonbesök av lilltjejen våran.  
 
Mycket riktigt fick jag det, så bloggandet kom helt av sig.   
 
.
.
Fredagskväll snart och jag har inte riktigt hängt med.  Nu ska vi då ha helg i allefall..  Jag önskar er alla som travar förbi en riktigt fin sådan.
 
 

September förnekar sig inte..

Publicerad 2014-09-04 13:22:00 i Allmänt,

den brukar vara en fin månad här nere i södra delen av landet.  Fortfarande varmt men ändå har luften frisknat till och det är underbart att vistas ute.
 
Idag tog vi en svärson med oss på skogstur.
Precis vad han behövde..
Vi var bara ute någon timme men hann fynda många sorters svampar förutom Karl Johan som Totte rensar här på bilden.
Karl-Johan Boletus edulis.
Stolt fjällskivling, pepparriska, skäggriska, blodriska, stensopp, sotbrun vaxskivling, kantarell
Kantarell Cantharellus cibarius
 
Röd flugsvamp  Amanita muscaria
 
Röd flugsvamp (Amanita muscaria
Röd flugsvamp  Amanita muscaria innehåller muskarin låt stå..
 
Sen hittade vi en konstig svamp, såg ut som om trollmor tryckt fast ett tuggummi på en stubbe ;)
 
.
.
Skogen är fylld av roliga svampar..  Vad gäller Karl Johan så vill jag passa på att varna för att plocka kallar som ser missformade ut..har de väldigt uppsvullen fot eller har vitt mögelaktigt på sig så låt de stå..de är i så fall troligtvis angripna av soppsnyltingen och att äta en sån svamp kan ge ordentliga magbesvär.. Postar en bild nedan på hur det kan se ut.
Ja det var allt för idag, nu ska jag rensa svamp..kram 
 
 
 

Må bra- tur i skogen.

Publicerad 2014-09-01 17:35:00 i Allmänt,

Idag for vi ut strax utanför byn bara jag och Peter. Det var perfekt fotoväder med sol och moln om vartannat och luften var klar och frisk.  Kaffetermos och nån macka fick följa med samt svampkorgar och kameror.  Svamp fanns det fortfarande i mängder men vi nöjde oss med att bara plocka en handfull trattisar som var stora nog, nån pepparriska och en och annan kalle.  Sen bara var vi, njöt av vädret och kaffet och mackorna, strosade runt lite planlöst med kameran.
 Jag hittade en rolig svamp som växte på en stubbe, ja en hel släktträff var det som trängdes där, vad det är för filurer vet  jag inte, nån som vet ?
 
Visst var de otroligt vackra, de såg nästan ut som koraller.
 
Sen fanns det ju kallar och annan sopp som sagt..de här tre musketörerna stod och vakade över en stig.
 
 
Fotade från två håll, fina strävsoppar .
Kallebilder tog jag med såklart,
 
 
 
De två understa bilderna visar doch Rödbrun stensopp en nära släkting till Kalle och en rödfotad sopp som jag inte är säker på.
 
Sen var det en svamp jag inte vet vad det är alls.
 
 Ser ni hålen i hatten, riktigt skum svamp.
 
Sen kommer lite blandad konfetti.
 
Så nu fick ni följa med till skogs en liten runda, jag hoppas ni njöt av stunden.. 

Så sladdade vi in i September

Publicerad 2014-09-01 09:00:00 i Allmänt,

helt plötsligt då. Augusti försvann ju i ett nafs när svampen ploppade upp i mängder i skogarna.   . Det är rätt skönt med höst kan jag tycka, nu klarnar horisonterna och luften frisknar och man kan åter andas. Sommaren har varit knepig med allt konstigt väder. 
 
Jag satt igår och funderade över detta med min mammaroll, nu är ju alla barnen vuxna. Två bor fortfarande under samma tak visserligen men i egna boenden mer eller mindre.  Mellanbarnen är utflugna och pluggar på varsin högskola medan min yngsta går på gymnasium och den äldsta på läkarlinjen i Lund.  Så jag behövs inte på samma vis mer, inte i det vardagliga i allafall, inga ungar att tjata vakna eller handla kläder och skolväskor åt.  Det är bra underligt att ha vuxna barn, tack gode gud för barnbarnen. Samtidigt är det en underlig frihet som jag inte riktigt anpassat mig till ännu, men jag lär mig nog. 
.
.
Ute skiner solen så fint, kanske tar vi oss en runda till vårt trattisställe för att kolla läget. Nu börjar trattissäsongen så smått men kallarna fiinns fortfarande kvar att plocka, dock tror jag det börjar räcka för vår del.  Jag ska dock plocka lite till syrran och torka för det verkar inte finnas så mycket Karl-Johan i hennes trakter i år. 
 
 
Så här små och söta var de i fredags. Så nu ska vi se om de växt till sig över helgen..  Ha en bra dag alla ..kram
 
.
.