Nytt år på väg med stormsteg...

Publicerad 2011-12-31 21:04:08 i Allmänt,

Ja nu sätter vi punkt för 2011..o ser framåt mot nästa år..  Det har varit ett intensivt år för engelsson..  Jag har stuvat om rejält i livet under detta år..insikterna har tuffat till i en jämn ström verkligen..  Kaotiskt har det varit stundtals..vissa beslut har varir svåra o ta andra förvånansvärt lätta..o jag ångrar inte mina beslut..jag mår bättre idag än jag någonsin gjort i hela mitt liv.. Jag har kommit till ro i min lilla tillvaro...jag har de människor i mitt liv som tillför bra saker..o det räcker med dem.. Allt annat e lämnat i skuggorna o där må de få stanna..
.
.
Min lilla familj o jag har firat en fantastisk jul..vi har firat den i gemenskap o glädje och i en alltomfattande omsorg om varandra.. Julaftonsmorgonen tassade engelsson o maken upp tidigt o tände ljus o drack dagens första kaffe..
Sen satt vi o väntade tills huset sakta vaknade runt oss..den ena efter den andra av våra kära kom traskande o när alla var samlade så började julklapsutdelningen..hemma hos oss öppnar vi nämligen paketen på morgonen..det har vi gjort i alla år..
I år så var det Zac som delade ut klapparna..den lille mannen kan ju nu läsa flytande o hade därmed inga större bekymmer med o tyda namnen på paketen o se till att de kom till rätt person..   O han var jätteduktig..läste o läste o sprang o delade ut..medan hans egen hög växte o växte.. Jag tror att alla var glada o nöjda med sina klappar..engelsson var då det i allafall..jag fick en förfärligt massa paket o så fina saker..precis sånt jag önskat mig..
.
.
Efter julaftonen har tillvaron rullat på i behaglig takt..vi har mest varit hemmavid..ätit gott o tittat på film o haft det allmännt bra på alla vis..
Jag måste säga att jularna bara blir bättre o bättre ju äldre man blir..man blir klokare o klokare för varje år o lägger ner fler o fler måsten..o kvar blir bara själva essensen av julen..gemenskapen o glädjen o glittret i barnaögonen...
Nu e klockan över elva..o snart dax o dra sig utomhus..  Jag önskar er alla ett fantastiskt fint NYTT ÅR..må ni alla få vara lyckliga o trygga i er tillvaro..o må allt ont hålla sig borta..kram

Ett engelssonskt livstecken..

Publicerad 2011-12-21 19:53:14 i Allmänt,

kommer här..  Jag mår alldeles utmärkt allt e bara bra..jag har bara haft så infernaliskt massa o göra  att jag kollapsat helt i soffhörnet om kvällarna..  Så orken för o blogga o läsa bloggar har helt enkelt inte funnits där..  Nu e den mesta julmaten i hamn..julklapparna likaså..bara nån enstaka kvar o inhandla....det fixar vi på fredag.. Ja t om granen e i stugan..den ska vi klä imorgon tänkte jag..  En silvergran blev det i år igen... Personligen tycker jag bättre om dem än de vanliga granarna..
.
.
Loppisfynd lovade jag ju o visa...så här kommer nu en radda,,,
En underbar ljuslykta i rödaste rött från Riihimäen Lasi..vad denna modell heter vet jag inte..har inte lyckats hitta en likadan nånstans..Sen två ljuslyktor..den röda svensk o den gröna finsk..men de passar fint ihopa.. Sen två små ljusstakar från Gullaskruf..  o på den sista bilden ett gäng glaskulor i en glasvas..enkelt men vackert..
En norsk tekanna från Figgjo Flint..mönstret heter Saturn o det finns en hel servis med tallrikar o koppar o fat ..hade varit fint..men jag e glad över bara kannan..
Mina skålar har fått en storebror..nu har jag fyra i tre olika storlekar..
,
,
Vi har hunnit avverka ett par städer nu i vår julklappsjakt..Ronneby Kristianstad Karlshamn o Sölvesborg har fått besök under december..
I Kristianstad besökte vi en affär som har ett enormt sortiment av torkad frukt o nötter o kryddor o te av olika sorter..jättekul o gå där o välja..
.
.
.
.
Ronneby var så här stämningsfullt..käre makens bild..
.
.
engelssons favoritbild..denna tog jag precis innan vi for hemåt igen..
Det lutande tornet i...nää men den lutande toan i Ronneby..skum bild..ser ut som o allt lutar..
.
.
O nu säger engelsson gonatt..ha det fint alla..var rädda om er o njut av julen utan för många måsten...

Godmorgon bloggvärlden..

Publicerad 2011-12-16 10:01:42 i Allmänt,

engelsson har haft sovmorgon..jag har varit genomförkyld o miserabel ett par dagar så jag kände att jag behövde sova ut.. Visst e det typiskt att allt sånt drabbar en precis innan jul..så e det vartendaste år..slår aldrig fel..  Men nu börjar jag se klarare på tillvaron..trycket i bihålorna har släppt o man kan andas mer normalt..
.
.
Idag ska jag o sambon fixa med det sista innan fjärde advent..  Lite städning o pynt kvar..o sen ska två hela kycklingar sakta stekas i ugnen..  De har legat i marinad i kylen över natten och nu ska jag fylla dem med vitlök o persilja o mer kryddor.. De hade färsk kyckling på Willys för 15 spänn kilot..kanonpris ju.. Sen såg jag för en massa år sedan ett program med Jamie Oliver..där han lagade till fläsklägg i ugnen..han marinerade det o stekte det i timmavis o sen hade han på nån glace o lät det vara i ugnen tills det liksom glaserats ... O det såg så förbaskat gott ut..så när de nu hade rimmade fläsklägg på Netto till det facila priset av 20 riksdaler kilot..ja då stoppade engelsson raskt ner två maffiga sådana i vagnen..O dessa ligger nu marinerade i kylen o inväntar lördagen då de ska in i ugnen de oxå..så får vi se..
.
.
Nu ska jag kicka igång dagen..o jag börjar med o fota mina senaste loppisfynd..så kan jag göra ett inlägg ikväll om dem..Tills dess..mina vänner..ha en finfin fredag..kram...

Ute regnar o ruskar det på..

Publicerad 2011-12-15 10:33:35 i Allmänt,

men det bekommer inte engelsson det minsta..  Härinne e det varmt o mysigt o från köket hörs ett lovande prassel av julklappspapper..o eftersom engelsson blivit ombedd att hålla sig på avstånd så e det nog till mig.. Käre maken e det som prasslar o smyger..det verkar bli en himla massa julklappar i år med engelssons namn på..det tycker jag om..
.
.
Det e en seg dag idag..kroppen vill inte alls hänga med i svängarna..så den får bestämma..en lugn o stillsam dag får det nog bli..ladda batterier  o bara gå o småplocka lite härhemma..  Vi har lite vi behöver handla till kyl o skaferi..men det får bli en senare historia..  Dgen känns lång--ingen brådska med något... engelsson börjar bli en fena på att låta bli o stressa upp sig..  Det har tagit många år av ångest o tandagnisslan o komma så här långt.. Men nu e jag där..att jag på något sätt kan se förbi alla måsten..för då hinner man så utmärkt väl med det nödvändiga..det finns en stor skillnad där..  Alla MÅSTEN e oftast inte alls nödvändiga nämligen..
.
.
Nu har prasslandet upphört så nu e det nog säkert o ge sig ut i köket o hälla upp en koppa kaffe till..ha en bra torsdag alla fina..kram
En bild från i höstas..engelsson längtar nämligen till en stilla höstskog..

Kvällen e kommen..

Publicerad 2011-12-13 19:51:05 i Allmänt,

även hos engelsson..  Ja återigen har den slutit sig om huset  o gett oss anledning o tända levande ljus o elda brasa.. Det blåser kraftigt ikväll..ännu en storm som ruskar om i landet..o lite av den når ända till  oss här i Blekinge..  På västkusten e det åter värst....klass tre varning råder där nu..  Usch så hemskt med dessa stormar..
.
Idag har maken o jag stökat undan lite julklappsinköp..o nu börjar det kännas i engelssons leder o muskelfästen att en paus behövs..  Så imorgon tänker jag kedja fast mig härhemma ..så vill herrn i huset ut på fler shoppingäventyer så får det ske utan hans fruga..hon blir allt hemma hon..
.
Jag ska pyssla runt härhemma..slå in klappar o koka kalops o göra julkort o släktforska o ha det allmänt beskedligt o lugnt..o inte fara nånstans alls..
.
.
Vi har haft lite roligt åt äldsta dottern på sistone..den damen e ju en hejdare på julklappsrim..O hon roar sig med o rimma o tävla i allsköns julklappstävlingar på nätet.. Ni kanske minns förra året då hon rimmade till sig smink för hiskeliga summor o hörlurar o allt möjligt.. Nå även i år så har hon rimmat hem ett o annat..  En snitsig hemtelefon från Philips... en  massagekudde... nån konstig hörlursmojäng som engelsson inte begriper meningen med..o nån grej däremellan som engelsson lyckats glömma..o nu idag så vann hon 1000 kr presentkort på Toysarus..ja just det leksaker..så Zac lär ju få en attans trevlig jul.. Ja det e en rolig unge engelsson har..  En ordtrollare har hon alltid varit o det e ju kul att det går o omsätta på detta sätt
.
.
Nehe..nu säger engelsson hejdå..för nu ska maken o jag mysa o se på film..ha det bäst,,,var rädda om varann..kram

Godagens..måndag igen..

Publicerad 2011-12-12 11:54:27 i Allmänt,

o nu raskar det undan snabbt till jul..  Inte så väldans många dagar kvar..o ännu har inte julhetsen slagit klorna i engelsson..  Tvärtom..jag njuter i fulla drag av att bara göra det jag tycker e roligt ..  Vi bakar lite o pysslar o pyntar när andan faller på o struntar helt i alla måsten..
.
.
I lördags så vaknade vi tidigt maken o jag..ungarna sov så gott medan vi tassade runt o fixade frukost
Så här mysigt hade vi det i köket..mörkt ute ännu.. I vasen från Riihimäen Lasi röda rosor från maken som han kom hem med i fredags..jag har den bästa mannen i hela världen..
.
.
.
När vi fått i oss frukosten så blåste det upp o snön började yra runt..Ett tag funderade jag på om vi skulle våga oss iväg..men e man gift med en norrlänning så behöver man inte oroa sig så mycket för väglaget..
Fast..nog vart det ruskväder så det förslog längs vägen...
.
.
Vi stannade till vid Rönnebodaån som vanligt
O det snöade en himla massa..lappvantar som man säger i norr om sådana här stora snöflingor..
Väl i Osby så hämtade vi upp gode vännen o sen så for vi runt hela byn o avverkade en himskans massa affärer..  En fikapaus hann vi med på det anrika gamla fiket..med originalinredning från 50-talet..o med fabulösa wienerbröd..
En massa gott..
.
.
Vi avverkade några loppisar oxå..o gjorde fynd..bilder på det en annan gång..
Vädigt nöjda men trötta så åkte vi hem vid niotiden på kvällen.. tack Lasse för ännu en fantastisk dag i Osby..
.
Nu ska engelsson samla ihop sig o åka o handla..jag hoppas ni alla har en fin dag..kram

Ett sjuhelsickes..

Publicerad 2011-12-09 18:21:57 i Allmänt,

oväder har det varit idag.. O det blåser lika ondskefullt än..vindbyarna e inte o leka med.. Det viner o ylar o rister o skakar runt med allt det kan få fatt i..usch så otäckt...engelsson gillar inte alls detta ruskvädret..
.
Vi har tuffat runt här i sakta mak mest hela dagen..men ändå fått förvånansvärt mycket gjort..  Vi har bakat kardemummakaka o mjuk pepparkaka..tre stycken av vardera sorten..
De mjuka pepparkakorna..
O här en av kardemummakakorna..
Sen hittade engelsson ett väldigt enkelt recept på rågbröd.. O det var vi ju tvungna o pröva..
Rör ut ett paket jäst i en halvliter ljummet vatten.. Häll i salt..o 2 matskedar flytande honung..engelsson hade bara citronhonung hemma så jag tog sirap istället..  Sen blandar du ner 7 dl rågmjöl rör tills du har en slät smet..blanda nu i 3 matskedar olivolja.. sist ska det i 6 dl vetemjöl o nu knådar du ihop allt till en smidig deg..
Låt degen jäsa en halvtimme..ta upp på bordet o knåda igen..ta eventuellt lite mer mjöl..  Dela degen i 10 delar.. Rulla ihop till en bulle..platta ut med handen..nagga o låt jäsa ytterligare en halvtimme
Grädda i 200 grader i ca 40 minuter eller tills brödet har en ihålig klang när du knackar på undersidan..
Otroligt goda..
Ja bakat har vi gjort..o städat lite..bl a så sorterade engelsson upp allt julpyssel..så nu hittar man när man vill knåpa ihop något
Nu hoppas jag hitta tid till att sitta o pyssla oxå..den brukar aldrig infinna sig..den där tiden..
Nehe..nu ska engelsson ta det lite lugnt..en bra stund..ha en fin kväll..kram

Håll i hatten gott folk..

Publicerad 2011-12-09 10:53:59 i Allmänt,

för det var hemskt vilken blåst vi har..  Hela natten har den ylat o blåst som den värsta"lillahusetpåprärien-storm"  Bitvis var jag övertygad om att hela huset  skulle lyftas av grunden o segla iväg med oss..eller åtminstone taket..  Men vi e kvar..o taket likaså..huua.. Isabelle som snart ska flytta upp på vinden kommer o få en intressant tillvaro under stormiga dagar misstänker jag.
.
.
Idag ska engelsson städa färdigt o baka mjuk pepparkaka o julpynta lite till med tomtar o annat fint..... I morgon om vädret tillåter så far vi till Skåne o hälsar på vår goe vän...Det blir en heldag med julshopping o kondisbesök o sen ska vi ev äta på en nyöppnad restaurang med japansk mat..hur spännande låter inte det..
.
.
Det känns ruskigt bra att vi har handlat undan i veckan så vi slipper ge oss ut i onödan... Usch nu ylar vinden igen..lite otäckt tycker jag...träden böjer sig nästan till marken därute o det e helt genomgrått.. Käre maken eldar för fullt i öppna spisen o engelsson ska nog dra fram en fotölj o sitta där en stund o tina upp.. Jag har ont i alla leder idag o e inte riktigt på topp..  Men jag ska nog få undan det jag tänkt ändå..
.
.
Nee nu vill inte fummelfingrarna nåt mer..jag får sätta punkt..kram på er..håll er inomhus o var försiktiga..
En sippa som minner om våren..så vi vet vad som väntar..

Gomorron

Publicerad 2011-12-08 11:17:15 i Allmänt,

alla..engelsson e kvittrigt glad idag..   Jag har sovit som en stock hela Långa natten o e för första gången på länge helt utsövd..jösses amalia jag hade glömt hur gott det e o få vila ut..  Käre maken o jag sitter o pausar lite från alla bestyren.. Frukosten e avklarad o vi har plockat o donat o hållt på lite i sakta mak..  I eftermiddag ska vi fara på en liten loppisrunda för första gången på länge..
.
Ute skiner solen så fint..men det e riktigt riktigt kallt för första gången denna vinter..vi har eldat på i öppna spisen sen tidig morgon för o mota bort lite av ruggigheten.. Pannan hade stannat i natt så det var rejält kallt när vi tassade upp i morse..
.
.
.
Jag tror att kameran ska få följa med idag...det var länge sedan sist jag fotat nåt..  Så det kan ju vara på tiden.. Ikväll ska jag försöka svepa ihop några mjuka pepparkakor o lite bondkakor..o sen ska det ner i frysen så man har o plocka fram under julen..för då tänker engelsson inte baka eller laga mat mer än nödvändigt..  Denna julen ska jag vila ut..se på en massa bra filmer..dricka glögg o njuta av att ha min familj omkring mig.. Sonen kommer hem i mitten på december..o har hunden med sig..lille älskade pälsbollen..  Vad jag saknat min pojk..men jag vet ju att han trivs bra på Gotland med sin Linnea.. Men nu får vi ha dem här vid jul..o det ser vi alla fram emot..
.
.
.
Jag sitter o tittar på en "att göra" lista som jag skrev i morse..o där var det ju en förfärligt massa saker uppskrivna som  engelsson totalt tänker strunta i.  Jag tror jag sätter mig i käre makens soffhörna o kurar ihop hos honom o bara njuter av tillvaron tills det e dags o fara på loppis.. Det tycker jag e väldans klokt av mig..
.
.
Ha en bra dag alla..kram

Multitasking pågår..

Publicerad 2011-12-07 14:38:27 i Allmänt,

i det engelssonska köket..  Jag o KÄRE MAKEN..hrrmmm..ja nu kom jag ihåg o INTE kalla honom sambon..både han o ni har ju haft lite roligt åt min miss häromdagen.. I allafall så var vi på Willys o handlade idag..o hittade både en billig julskinka på över 6 kilo..en massa nötfärs o nötkött samt färsk kyckling till ett väldigt bra pris..  Så när man nu snubblar över en massa billig mat så blir det automatiskt så att engelssons maskineri sätter igång o ticka..  O nu ligger det över 70 julköttbullar o trängs i långpannan i ugnen medan en stor köttfärslimpa hittat ner i Petras ugn..så den får hon passa..  Nötköttet e uppskuret o ska bli en mustig gryta..spillbitarna från det får bli en fond..kycklingen ska kokas till soppa o en del av det kokta köttet kommer o bli en kycklingpaj på fredag... Ja så engelsson kommer o ha hela veckans matlagning avklarad idag..tur man e kvinne..hehe..så man klarar av sådant här multitaskande..
.
.
Blekinge har haft strålande fint väder mest hela dagen..först nu så har det mulnat på..  Klockan e ju bara halv tre..men det ser så grått o trist ut, Ingen blåst som tur e.. Jag kan tycka att det räcker alldeles utmärkt med den blåst vi haft..usccha..  Den där Berit-stormen har vi ännu i färskt minne..hon var inte roligt hon..
.
.
Nehe..nu ska engelsson fortsätta med sitt grejande i köket..jag önskar er en fin eftermiddag o kväll..kram...

Kvällen e sen..

Publicerad 2011-12-06 22:45:16 i Allmänt,

o engelsson e trött..  Vi har städat o röjt lite..engelsson har pysslat lite med sina ordspråkstavlor som jag håller på att knåpa ihop som julklappar till mina vänner..  Sen har vi haft en strid ström av kaffegäster under hela dagen..Vår Tassimo som vi fick i bröllopsspresent har bokstavligt talat gått varm.. Visst e det en behändig liten sak...synd bara att podsen e så dyra till vissa sorters kaffe..  Men det ska visst gå o beställa från nån webbbutik till ett mycket bättre pris...jag får kolla upp det där..
.
.
I morgon måste det bli en vilodag..annars orkar inte engelssons muskler o leder ända fram till jul.. Det e oerhört viktigt o lyssna på sin kropp..annars barkar det direkt åt helskotta..  Jag har en hel del o orka o hinna med innan denna veckan e till ända..o då måste en vilodag tas med i planeringen. Jag ska hinna med o både baka o städa innan fredag..På lördag ska vi åka till en god vän o umgås en hel dag..julshoppa o ha det bra..det ska bli härligt..
.
.
Men nu kallar sängen på engelsson..så jag önskar er godnatt..

Gomorron..tisdag idag..

Publicerad 2011-12-06 09:32:13 i Allmänt,

Ute skiner solen över ett frostigt landskap..inne sprakar brasan o det doftar kaffe.. Vi har tassar runt nån timme redan sambon o jag..en unge har sovmorgon en annan e på väg mot Ullared..barnbarn på förskola..svärson på jobbet o äldsta dottern stökar med sitt på nedervåningen..o snart får vi kaffesällskap..en alldeles förträfflig morgon med andra ord-
.
I eftermiddag ska engelsson slå in julklappar...igår blev jag utkörd från vardagsrummet av två döttrar som prasssssssslade hemlighetsfullt med något som sedan blev ett vackert randigt paket med hjärteband runt o med engelssons namn på.. Pakethögen växer med förfärande fart...alla goda föresatser att hålla ner antalet klappar brukar falla ungefär vid denna tiden i december..  Men strunt samma egentligen..det e roligt med tindrande ögon på julafton..det e roligt att ge..o det e roligt att få..  Julen ska var en glädjens högtid..o vem blir inte glad av paket..sen behöver man inte ruinera sig totalt,,det e inte värdet i pengar som e det viktigaste..utan att julklappen e igenomtänkt o välriktad.... Rätt sak till rätt person med andra ord..
.
.
Min brudbukett..visst e den vacker.. Jag vill torka den..men hur gör man??  Nån som vet..
Denna fina bukett fick vi av svägerskan med familj..tack Annika o Staffan... bilderna tog Peter..

Hej på er...

Publicerad 2011-12-05 17:18:25 i Allmänt,

vinkar.....  Ja nu e engelsson åter en gift kvinna..  Mitt andra äktenskap..med den man som utan tvekan e mitt livs kärlek..  Vi har planerat detta bröllop länge länge..ja i flera år..vi har ju dock hängt samman i över sju år nu.. O engelsson har inom sig hela tiden vetat att detta e för resten av livet..mera rätt än så här kan det inte kännas.. Men har man ett problematiskt äktenskap bakom sig har man inom sig byggt upp ett motstånd som kan ta många år att nöta bort..    Jag har funderat o grubblat o vägt för o emot..men alltid kommit fram till samma sak.. Det finns ingen annan man jag vill leva mitt liv med,..sannolikheten att det skulle spricka e så gott som obefintlig..eftersom allt fungerar perfekt..o då började det enbart handla om ett ställningstagande..  Att bekräfta ett förbund oss två emellan med en vigsel..det e stort..enormt stort O det var ett fullständigt fantastiskt ögonblick..om möjligt så kan han känna sig ännu mer älskad nu..
Vi vigde oss i Karlshamns vackra gamla rådhus..i en gammal vacker stensal..i ljuset av stearinljus i kandelabrar o omringade av  nära o kära..  Nils Ferlins dikt som både jag o Peter älskar..var en del av ceremonin..


Kärleken kommer och kärleken går, 
ingen kan tyda dess lagar. 
Men dej vill jag följa i vinter och vår
och alla min levnads dagar. 

Mitt hjärta är ditt, 
ditt hjärta är mitt 
och aldrig jag lämnar det åter. 
Min lycka är din, 
din lycka är min
och gråten är min när du gråter. 

Kärleken är så förunderligt stark, 
kuvas av intet i världen. 
Rosor slår ut ur den hårdaste mark
som sol över mörka gärden. 

Mitt hjärta är ditt, 
ditt hjärta är mitt 
och aldrig jag lämnar det åter. 
Min lycka är din, 
din lycka är min
och gråten är min när du gråter

Denna dikten säger precis hur jag känner..  Jag känner en sån tacksamhet för att jag fick möta denna man..en varm famn alltid öppen..en hand alltid redo att greppa min..en kärleksfull blick att möta och hämta kraft ur..allt jag aldrig behöver säga eller be om..